ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Anatol Lazarev a vernisat o expoziţie la Filarmonica Naţională

12:18 | 27.08.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 aug. /MOLDPRES/. O expoziţie de pictură cu genericul „Metamorfoza formelor” a artistului plastic Anatol Lazarev a fost vernisată ieri la Galeria de artă a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” din capitală, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român  „Mihai Eminescu” la Chişinău şi instituţia gazdă. Expoziţia cuprinde 42 de lucrări realizate de autor de-a lungul anilor.

Potrivit directorului adjunct ICR Nichita Danilov, pendulînd între tradiție și inovație, expoziția lui Anatol Lazarev, pictor care locuiește la Slobozia situată dincolo de Nistru, constituie o meditație pe marginea limbajului artelor, a arhetipurilor, a formelor, a armoniei lăuntrice. Suprafețele compozițiilor sale alcătuite din fire de paie lucrate cu artă de bijutier abordează o tematică, deopotrivă, rurală și urbană, laică și religioasă.

În cadrul evenimentului pictorul Tudor Botin a subliniat că în creaţia lui Anatol Lazarev este multă monumentalitate şi sacralitate, iar colegul său, Victor Cobzac a menţionat că autorul expoziţiei este un artist care nu se repetă şi care nu imită pe nimeni.

În opinia criticului de artă Sofia Bobernagă, principala preocupare a Anatol Lazarev este echilibrarea suprafeţelor, căutarea unei armonii a imaginii plastice care să comunice cu propria armonie lăuntrică, precum şi cu cea a spectatorului.

Anatol Lazarev s-a născut pe 25 decembrie 1953, în satul Cioburciu, raionul Slobozia. În 1975 a absolvit Şcoala Republicană de Arte Plastice „I. Repin (actualmente Colegiul Republican de Arte Plastice  „A. Plămădeală”) din Chişinău şi în1989 - Academia Națională de Arte a Ucrainei din Kiev. A expus în galerii prestigioase din Republica Moldova, România, Ucraina ș.a., fiind distins cu mai multe premii. Are lucrări în colecţii publice şi private din ţară şi de peste hotare. Din 1990 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 26 septembrie.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img16006860

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!