ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat Coreea de Nord pentru lansările de rachetă și a evocat noi măsuri

13:07 | 27.08.2016 Categorie: Externe

New York, 27 aug. /MOLDPRES/. Consiliul de Securitate al ONU a condamnat cu fermitate vineri Coreea de Nord pentru tirurile de rachete și a convenit pentru adoptarea unor "măsuri semnificative" după recentele lansări de rachete, relatează AFP, preluată de AGERPRES și MOLDPRES.

Textul care condamnă Coreea de Nord a fost votat în unanimitate de cei 15 membri ai Consiliului, între care China care este principalul aliat al regimului de la Phenian.

Membrii Consiliului vor "continua să supravegheze îndeaproape situația și vor lua măsuri semnificative suplimentare", se arată în textul votat.

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit miercuri cu ușile închise după lansarea unei rachete de pe un submarin nord-coreean.

Afirmînd că proiectilul a intrat în zona de identificare a apărării aeriene a Japoniei, premierul nipon Shinzo Abe a denunțat "o amenințare serioasă (...), un act iresponsabil care nu poate fi tolerat".

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un, citat de agenția de presă nord-coreeană ACTC, a calificat tirul de rachetă "un succes imens" care plasează țara sa în "avangarda puterilor militare dotate cu capacitate nucleară de atac".

În textul adoptat, Consiliul de Securitate condamnă acest tir de rachetă, lansarea unei alte rachete la 2 august care a căzut în largul Japoniei și alte două tiruri efectuate în luna iulie, apreciind că acestea reprezintă o "gravă încălcare" a rezoluțiilor ONU.

Rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU interzic Phenianului să dezvolte programul balistic, dar Coreea de Nord și-a intensificat testele cu rachete de la cel de-al patrulea test nuclear, în luna ianuarie.

(Editor M. Jantovan)

img16006873

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!