ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Biblioteca Naţională a fost prezentat proiectul „Arhiva de voci”

18:08 | 01.09.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 1 sep. /MOLDPRES/. Biblioteca Naţională a Republicii Moldova (BNRM) şi Institutul de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei a prezentat astăzi colecţia de CD-uri din cadrul proiectul „Arhiva de voci: interviuri cu personalităţi din domeniul culturii naţionale”, informează MOLDPRES.

Realizatorii proiectului, inițiat în anul 2015, sînt Cristina Caterev de la Biblioteca Naţională, Mariana Cocieru şi Pavel Popa de la Institutul de Filologie al AȘM.

În discursul său, directorul general al BNRM Elena Pintilei a menţionat că ideea proiectului a fost lansată de regretatul conducător al instituţiei, Alexe Rău.

„Misiunea Bibliotecii Naţionale este de a promova şi conserva patrimoniul cultural al ţării noastre. Tocmai de aceea am purces la implementarea acestui proiect. Pînă în prezent, am reuşit să edităm 10 CD-uri”, a precizat Elena Pintilei.

Directorul Institutului de Filologie al AȘM, Vasile Bahnaru, a afirmat la rîndul său că această colecţie va fi completată cu mai multe discuri, astfel întît, pe viitor, fiecare cercetător, ziarist, compozitor ori interpret va putea apela la această arhivă de folclor.

Coautorul proiectului Pavel Popa a prezentat primele 10 personalităţi care au intrat în colecţia „Arhiva de voci”. Printre ei sînt următorii artişti: dirijorul Orchestrei de muzică populară „Mugurel”, Ion Dascăl, Artist al Poporului; actorul, regizorul şi profesorul universitar, maestrul în artă, Vladimir Cobasnean; folcloristul Andrei Tamazlâcaru; interpreţii Victor Botnaru, Zinaida Bolboceanu şi Rodica Buhnă; coregrafii Anatol Magdîl şi Mihai Chiriac ş.a.

Potrivit scriitorului şi folcloristului Iulian Filip, valoarea acestei colecţii va creşte tot mai mult o dată cu trecerea timpului, astfel încît va dori să o cunoască tot mai multă lume îndrăgită de creaţia artistică a poporului nostru.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img16006959

img16006959

img16006959

img16006959

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!