ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Victor Puşcaş: Semnarea unui decret pentru dizolvarea Parlamentului, fără avizul prealabil al CCM ar reprezenta încălcarea Constituţiei

11:23 | 08.09.2016 Categorie: Politică

Chişinău, 8 sep. /MOLDPRES/. Mai mulţi candidaţi la alegerile prezidențiale din toamna anului curent au declarat anterior că după învestirea în funcție vor semna un decret de dizolvare a Parlamentului, fapt ce va provoca alegeri anticipate și constituirea unui nou Guvern. În acelaşi timp, experţii juridici susţin că o asemenea tentativă, fără avizul pozitiv al Curţii Constituţionale a R. Moldova (CCM) va fi declarată neconstituţională, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenţie, fostul preşedinte al CCM Victor Pușcaș a spus că potrivit articolului 85 din Constituție, Președintele are dreptul să dizolve Parlamentul în cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de trei luni. Parlamentul mai poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Totodată, în cursul unui an, Legislativul poate fi dizolvat o singură dată”, a specificat Victor Puşcaş.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a mai menţionat că „Preşedintele R. Moldova poate dizolva Legislativul numai în situaţiile numite mai sus, totodată în aceste cazuri, mai întîi de toate, șeful statului trebuie să dispună de avizul pozitiv al CCM. Semnarea unui decret fără avizul prealabil al CCM ar reprezenta un abuz în serviciu şi încălcarea Constituţiei, iar orice alte tentative de a dizolva Parlamentul sau de a crea organe paralele de genul frontului, consiliului sau adunării constituante etc. vor fi declarate neconstituționale”, a afirmat Puşcaş.

De la începutul perioadei electorale, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 16 grupuri de iniţiativă pentru susţinerea candidaţilor la funcţia de Preşedinte al ţării. Printre aceștia se numără Marian Lupu - PDM, Mihai Ghimpu - PL, Igor Dodon – PSRM, Iurie Leancă - PPEM, Andrei Năstase - Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, Maia Sandu - Partidul Acțiune și Solidaritate și Dmitri Ciubașenco - Partidul Nostru.

La 30 octombrie curent, în R. Moldova vor avea loc alegeri directe ale Preşedintelui R. Moldova.

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)

img16007141

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!