ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova se desfășoară Noaptea Cercetătorilor Europeni

18:27 | 23.09.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 23 sep. /MOLDPRES/. Peste 50 de instituţii ştiinţifice participă la Noaptea Cercetătorilor Europeni, ediţia a III-a, care se desfăşoară astăzi în scuarul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, informează MOLDPRES.

Solicitat de MOLDPRES, preşedintele AȘM Gheorghe Duca a menţionat că Noaptea Cercetătorilor Europeni este un eveniment mult aşteptat de savanți, care în această zi vin cu rezultatele lor științifice, iar publicul are posibilitatea de a afla ce este știința, care este rolul acesteia în societate, care sînt domeniile principale implicate în cercetări etc.

„Noaptea Cercetătorilor se organizează în aceeași zi, la aceeași oră, concomitent în 300 de orașe din UE. Cercetarea și inovarea trebuie să fie baza dezvoltării oricărei societăți. Scopul nostru este de a trezi curiozitatea cetățeanului și mai ales a tineretului, pe care vrem să-l atragem în cercetare. Tocmai de aceea am venit în această zi cu realizările noastre, dar şi cu multă muzică şi dans”, a precizat preşedintele AŞM.

În cadrul evenimentului, preşedintele AŞM i-a înmînat şefului Delegaţiei Europene în R. Moldova, Pirkka Tapiola, medalia „Nicolae Milescu Spătaru”. La rîndul său, şeful Delegaţiei UE a subliniat că se află pentru a treia oară aici, la o asemenea manifestare. „Vă doresc ca ştiinţa să devină cît mai utilă pentru societate şi să contribuie la dezvoltarea economică a ţării”, le-a urat celor prezenţi Pirkka Tapiola.

Pe parcursul manifestării, vizitatorii au ocazia să vadă cum e să fii cercetător, participă la experimente interactive și distractive, se refugiază în laboratoare, amenajate special cu acest prilej chiar în scuarul Academiei şi sînt implicați în diverse concursuri. În acelaşi timp, tinerii au oportunitatea de a dialoga cu renumiți oameni de știință.

Noaptea Cercetătorilor Europeni este o inițiativă a Uniunii Europene, în care se sărbătoreşte ştiinţa. R. Moldova a marcat pentru prima dată această zi în 2013. A doua ediție s-a desfășurat în 2015.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img16007572

img16007572

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!