ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziţie a unei artiste japoneze a fost vernisată la Chişinău

15:30 | 24.09.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 sep. /MOLDPRES/. Pictoriţa şi pianista Yuka Takeda, care, împreună cu artista Lidia Ciubiuc a prezentat ieri un recital de pian la Filarmonica Naţională “Serghei Lunchevici”, a vernisat astăzi o expoziţie de desen în alb-negru la Biblioteca Publică “Onisifor Ghibu” din capitală, transmite MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Japoneză de Prietenie Japonia-Moldova şi Asociaţia Moldo-Japoneză pentru Cultură şi Civilizaţie.

Solicitată de MOLDPRES, directorul executiv al Asociaţiei Moldo-Japoneze pentru Cultură şi Civilizaţie, Raisa Braduţanu, a menţionat că activitatea culturală organizată de către cele două ONG-uri a cuprins două evenimente: recitalul de pian, prezentat de Yuka Takeda şi Lidia Ciubuc la Filarmonica Naţională, şi expoziţia de desen, realizată în stil suiboku-ga, care provine din filozofia chinezească şi care a fost preluată de către niponi.

Potrivit sursei citate, Yuka Takeda pictează din copilărie şi şi-a expus lucrările în mai multe oraşe din Japonia şi de peste hotare. 

Raisa Braduţanu a mai spus că Yuka Takeda este o prietenă a ţării noastre. În 2012, ea a organizat la Universitatea Waseda un recital de pian şi o expoziţie de tablouri cu prilejul celei de-a XX-a aniversări de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova.

La rîndul său, directorul Bibliotecii Publice “Onisifor Ghibu”, scriitorul Vitalie Răileanu, a subliniat că Yuka Takeda consolidează liantul între cultura noastră şi cea niponă.

Yuka Takeda a susținut recitaluri pe prestigioase scene din Spania, Germania şi Japonia. În Japonia ea a cîştigat marele premiu Matsukata Hall Music Awards. În anul 2005, împreună cu Kyoko Yamamoto a creat formaţia “Piano Duo Mumuki”. 

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img16007592

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!