ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău a demarat sărbătoarea Ziua Națională a Vinului

13:41 | 01.10.2016 Categorie: Societate

Chişinău, 1 oct. /MOLDPRES/. Sărbătoarea Ziua Națională a Vinului a demarat astăzi la Chișinău cu degustări de vinuri, muzică, dansuri, bucate tradiționale și ateliere meșteșugărești. Manifestările se vor desfășura pe 1 și 2 octombrie în Piața Marii Adunări Naționale, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat prim-ministrul Pavel Filip, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) Eduard Grama, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV) Gheorghe Arpentin, ambasadori acreditați în R. Moldova, producători vitivinicoli ș.a.

Prim-ministrul Pavel Filip a felicitat producătorii vinicoli cu prilejul sărbătorii și a declarat că „vinurile moldovenești sînt cartea de vizită a R. Moldova, iar Guvernul va depune tot efortul pentru a susține în continuare vinificatorii, care promovează imaginea țării peste hotare, prin intermediul vinurilor de calitate pe care le produc”.

Totodată, premierul a înmînat Marele Premiu Vitivinicol Castelului Mimi, pentru promovarea imaginii R. Moldova prin intermediul vinurilor de calitate. În același timp, premiul pentru cel mai iscusit vinificator al anului a fost ridicat de tehnologul șef al vinăriei Purcari, Lucia Cichir.  

La rîndul său, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama, a menționat că ediția din acest an a sărbătorii „este un omagiu adus oamenilor care lucrează în sectorul vitivinicol, iar eforturile și munca depusă de ei este apreciată de autorități”.

În Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), peste 40 de producători vitivinicoli au prezentat vizitatorilor spre degustare și vînzare circa 400 de vinuri din recolta anului 2015, vinuri de colecție, precum și produse lansate în premieră, cu prilejul sărbătorii naționale. De asemenea, oamenii au avut parte de tururi tematice din capitală spre vinăriile din țară, unde au vizitat galeriile subterane, beciurile, viile, sălile de degustare, cramele și pensiunile.

O atracție a sărbătorii a fost „Școala Vinului”, unde doritorii au învățat de la experții somelieri bazele unei degustări corecte, precum și a degustării sofisticate pentru consumatorii inițiați deja. Toți participanții au primit certificate, ce demonstrează cunoștințele dobîndite în cadrul atelierelor.

În mod tradițional, atmosfera din PMAN a fost încinsă de artiști autohtoni cu participarea ansamblurilor folclorice, a orchestrelor, fanfarelor și a tarafurilor din cele trei regiuni vinicole ale R. Moldovei: Valul lui Traian, Codru și Ștefan Vodă. Gurmanzii au avut parte de bucate tradiționale: mămăligă, sarmale, plăcinte, iar meșterii populari și-au expus lucrările publicului larg.

Ziua Națională a Vinului se află la cea de-a XV-a ediţie și se desfășoară sub brandul unic de ţară „Vinul Moldovei. O legendă vie”. În acest an, sărbătoarea este organizată de ONVV, MAIA, cu suportul partenerului strategic al evenimentului, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova. Bugetul sărbătorii este de 2,3 milioane de lei. Organizatorii se așteaptă la peste o sută de mii de vizitatori, dintre care 30 de mii turiști din străinătate.

(Reporter P. Beregoi, editor A. Răileanu)

img16007812

img16007812

img16007812

img16007812

img16007812

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!