ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Obiecte unicat au fost găsite la Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Căuşeni

13:54 | 25.10.2016 Categorie: Regiuni

Chişinău, 25 oct. /MOLDPRES/. Arheologii au descoperit recent pe teritoriul Bisericii “Adormirea Maicii Domnului” din oraşul Căuşeni mai multe obiecte care se presupune că ar data din sec. XVI, comunică MOLDPRES.

În urma săpăturilor arheologice, cercetătorii au identificat un fragment de aproape doi metri lungime ce aminteşte de un apeduct, un schelet uman, precum şi temelia unei clopotniţe.

Potrivit lui Ion Tentiuc, responsabil la Muzeul Naţional de Istorie al R. Moldova, toate lucrurile găsite sînt o noutate ştiinţifică, constituind ceva inedit pentru spaţiul dintre Prut şi Nistru. “Se presupune că apeductul este de pe vremea Imperiului Otoman şi era folosit pentru aprovizionarea bisericii cu apă. Vom continua săpăturile pentru a descoperi toată construcţia”, a menţionat Ion Tentiuc, citat de studio-l.md.

Referindu-se la celelalte obiecte găsite, cercetătorul a specificat că mai multe detalii denotă că ar putea fi vorba de scheletul unui preot care a slujit în această biserică. “Mai multe informaţii vom cunoaşte în urma investigaţiilor de laborator ce vor determina vîrsta scheletului şi cauza morţii”, a precizat arheologul.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni este un monument unicat în spațiul est-carpatic, acoperit în interior în întregime cu  frescă, construit în sec. XVI-XVII.

Săpăturile arheologice de la Căuşeni fac parte dintr-un proiect de restaurare a bisericii, lansat la 11 octombrie curent şi susținut de Fondul Ambasadorilor SUA pentru Conservarea Culturală. Proiectul va fi implementat de Centrul de Cercetări Arheologice al Republicii Moldova, iar prima etapă urmează a fi finalizată pînă în toamna anului viitor.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img16008430

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!