ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Lavrov a invitat ONU să acționeze "mai hotărît" pentru evacuarea răniților din Alep

09:30 | 26.10.2016 Categorie: Externe

Moscova, 26 oct. /MOLDPRES/.Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a invitat marți ONU să acționeze "mai hotărît" pentru evacuarea răniților din Alep, oraș sirian devastat de bombardamente, într-o convorbire telefonică cu omologul său german Frank-Walter Steinmeier, potrivit AFP, scrie AGERPRES, citată de MOLDPRES.

Lavrov a "subliniat că reprezentanții agențiilor umanitare ale ONU trebuie să acționeze într-un mod mai hotărît pentru a înlătura obstacolele" care împiedică furnizarea de ajutor umanitar și evacuarea răniților din partea estică a Alepului, în cursul acestei convorbiri ce a avut loc "la inițiativa germană", a informat într-un comunicat Ministerul de Externe al Rusiei.

Ministrul rus a cerut în special Națiunilor Unite să intervină mai mult pe lîngă țări care "au influență asupra combatanților" și care "blochează", potrivit Moscovei, "livrările umanitare către estul Alepului și împiedică evacuarea medicală", precizează comunicatul.

Șeful diplomației ruse a mai reiterat "necesitatea absolută a respectării de către SUA a angajamentelor lor de separare a regimentelor opoziției 'moderate' de grupările teroriste active în partea de est a orașului".

Medici sirieni și-au exprimat regretul marți față de eșecul evacuării răniților și bolnavilor din partea rebelă a Alepului, atribuindu-l incapacității ONU de a le garanta securitatea.

Peste 250.000 de persoane trăiesc în acest sector asediat de regimul Bashar al-Assad. Rusia, un aliat al Damascului, decretase o "pauză umanitară" săptămîna trecută. Națiunile Unite și un grup de medici au încercat însă zadarnic să discute despre mijloacele de a asigura o trecere securizată pentru persoanele grav rănite sau bolnave. La rîndul său, ONU a criticat atît Damascul, cît și grupările rebele pentru incapacitatea lor de a organiza evacuări în timpul armistițiului.

 

 

/Editor M.Cucu/

img16008449

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!