ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul din Kîrgîzstan a demisionat după ce partidul președintelui a părăsit coaliția majoritară

10:10 | 26.10.2016 Categorie: Externe

Bişkek, 26 oct. /MOLDPRES/.Guvernul kîrgîz a demisionat miercuri după ce partidul președintelui Almazbek Atambaiev a părăsit coaliția majoritară aflată la putere, a anunțat biroul președintelui, într-un comunicat citat de REUTERS, AGERPRES şi MOLDPRES.

Partidul Social Democrat, cel mai mare din parlament, a decis luni să se retragă din coaliția majoritară, în urma refuzului aliaților săi de a sprijini reformele constituționale propuse de Atambaiev.

Acestea vizează să întărească prerogativele premierului, o funcție pe care Atambaiev ar putea-o prelua după expirarea mandatului prezidențial, în decembrie 2017, chiar dacă actualul șef al statului a dezmințit în august că ar avea această intenție.

Pentru a intra în vigoare, propunerile trebuie aprobate în cea de-a treia lectură, definitivă.

Kîrgîzstan, stat central-asiatic majoritar musulman cu 6 milioane de locuitori, găzduiește o bază aeriană rusă și a cultivat relații apropiate cu Moscova sub președinția lui Atambaiev, după un deceniu de tulburări interne. Proteste violente desfășurate în 2005 și 2010 au dus la înlăturarea a doi președinți succesivi.

 

/Editor M.Cucu/

 

 

img16008452

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!