ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În raionul Cahul a fost deschis primul Centru de informare şi educaţie ecologică din R. Moldova

12:42 | 13.11.2016 Categorie: Regiuni

Chişinău, 13 nov. /MOLDPRES/. Un Centru de informare şi educaţie ecologică în Rezervaţia Biosferei „Prutul de Jos”, creată în premieră în R. Moldova, a fost deschis ieri în localitatea Slobozia Mare, raionul Cahul.  Evenimentul a avut loc în cadrul unui proiect transfrontalier de consolidare a ariilor protejate în regiunea Dunării şi Prutului Inferior, informează MOLDPRES.

„Acest centru, creat graţie unui proiect inedit pentru R. Moldova, va deveni un element de atracţie turistică, în urma căruia va avea de cîştigat toată zona de sud a ţării”, a menţionat la ceremonia de deschidere a instituţiei Ion Ceban, directorul Agenţiei „Moldsilva”.

La rîndul său, ministrul Mediului Valeriu Munteanu a dat asigurări că vor fi depuse toate eforturile ca, pînă la  finele anului curent, să fie creat cadrul legal şi normativ astfel încît regiunea dată să fie reabilitată din punct de vedere natural şi să corespundă conceptului de rezervaţie a biosferei.

Crearea Rezervaţiei se înscrie în proiectul transfrontalier trilateral România-Ucraina-R. Moldova “Consolidarea reţelei de arii naturale pentru protejarea biodiversităţii şi dezvoltării durabile în regiunea Deltei Dunării şi Prutului Inferior – Pan Nature”. Partenerul proiectului din partea ţării noastre este Agenţia “Moldsilva”.

Solicitat de MOLDPRES, managerul proiectului Anatolie Rîşina a informat că, crearea primei Rezervaţii a biosferei în lunca Prutului Inferior este susţinută de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat. “Implementarea proiectului urmăreşte reducerea pierderilor de biodiversitate şi îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei din zona respectivă. Totodată, ne-am propus să introducem o abordare integrată a managementului resurselor naturale în zona transfrontalieră a Deltei Dunării şi cea a Prutului de Jos, consolidînd implicarea comunitară în regiune”, a menţionat Anatolie Rîşina.

Specialistul de la “Moldsilva” a subliniat că managementul rezervaţiei se realizează conform unor regulamente şi planuri de protecţie-conservare recomandate de Programul “Om-Biosferă” derulat sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură. “Astfel, ne dorim ca această zonă să devină atractivă pentru turişti, destinaţia fiind inclusă în agenda turistică naţională, iar autorităţile locale se aşteaptă la realizarea mai multor proiecte de dezvoltare regională cu atragerea investiţiilor”, a specificat responsabilul.

Proiectul din sudul ţării a fost lansat în anul 2013 şi are un buget de peste 2,2 milioane de euro, bani alocați de Uniunea Europeană.

(Reporter L. Grubîi, editor  A. Răileanu)

img16009046

img16009046

img16009046

img16009046

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!