ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Parlament au avut loc audieri cu privire la dosarul produselor alimentare alterate livrate în şcoli şi grădiniţe

09:17 | 09.12.2016 Categorie: Politică

Chişinău, 9 dec. /MOLDPRES/. Mai mulţi oficiali şi reprezentanţi ai instituţiilor responsabile de sectorul alimentaţiei publice au fost audiaţi ieri în Parlament în dosarul asigurării cu produse alimentare alterate a școlilor și grădinițelor din capitală, informează MOLDPRES.

Șeful Centrului Național Anticorupție (CNA), Viorel Chetraru, a declarat că instituția pe care o conduce a intervenit imediat după ce a aflat despre livrarea produselor alterate în instituțiile de învățămînt. „La începutul anului curent am inițiat un studiu privind realizarea licitațiilor publice și procurarea produselor alimentare. Astfel, am depistat că mai mulți angajați publici au trucat licitațiile, favorizînd anumiți agenți economici. În martie 2016, CNA a pornit o anchetă penală. Ulterior, a fost acumulată masa probatorie pentru punerea sub învinuire a persoanelor. În timpul investigațiilor au fost găsite un șir de plîngeri din partea părinților cu privire la calitatea elementelor, la fel s-a constatat că un reprezentat al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) preîntîmpina agenții economici despre preconizatele controale. În total, pe acest caz au fost inițiate 32 de dosare penale”, a spus Chetraru.

Directorul adjunct al ANSA, Ion Toma, a specificat că responsabil de calitatea produselor alimentare din instituțiile de învățămînt este producătorul și agentul economic. „Este regretabil ceea ce se întîmplă în țară. În perioada ianuarie-noiembrie curent au fost efectuate peste 2000 de controale la blocurile alimentare a instituțiilor de învățămînt, unde am făcut și recomandări pentru calitatea alimentelor din instituții. În peste 1500 de cazuri am depistat neconformități şi circa 200 de încălcări. Acestea se referă la cantități mari de produse alimentare neconforme, în special în ceea ce ține de păstrarea acestora. Totodată, am efectuat controale la 18 depozite de distribuire a alimentelor, unde am găsit produse alimentare cu termen expirat, cu etichete necorespunzătoare sau acte falsificate. Produsele neconforme și cele expirate au fost nimicite”, a remarcat Toma.

Totodată, viceministrul Sănătății, Aliona Serbulenco, a specificat că ministerul este responsabil de asigurarea produselor alimentare conform necesităților fiziologice. „Ne ocupăm de monitorizarea problemelor ce se află sub evaluarea Centrelor de Sănătate Publică. O problemă importantă este neasigurarea instituțiilor cu produse de origine animalieră, lapte, unt, cașcaval și ouă. În prezent, sîntem în proces de implementare a meniurilor de tip modern pentru copii, care prevede interzicerea produselor alimentare nesănătoase. Totodată, constatăm o creștere a numărului de izbucniri de toxico-infecții alimentare și folosirea produselor alimentare nesigure, prin păstrarea necorespunzătoare și nerespectarea regulilor sanitaro-igienice”, a specificat Serbulenco.

La rîndul său, ministrul Educației, Corina Fusu, a menționat că instituția pe care o conduce nu este implicată în lanțul de alimentație a copiilor și în procesul de procurare și livrare a produselor alimentare. „Realitatea este că nu sîntem capabili să ne hrănim corect copiii. Trebuie să găsim soluții corecte, noi sîntem pregătiți să schimbăm lucrurile, dar rezultatele depind și de responsabilitate. Ministerul Educației a efectuat mai multe controale în școlile profesionale, unde am depistat nereguli. Este o problemă complexă. Este necesară majorarea sumei prevăzută pentru norma zilnică de consum, modernizarea utilajelor, modificarea legislației privind desfășurarea licitațiilor, supravegherea și certificarea tuturor produselor, precum și majorarea numărului de controale”, a precizat Fusu.

Viceprim-ministru pe probleme sociale, Gheorghe Brega, a susținut că „este jalnic că în societate avem astfel de indivizi care doresc să se îmbogățească pe seama copiilor. Constatăm că norma zilnică pentru alimentația copiilor este de 18 lei, însă nu cunoaștem cît din această sumă ajunge în realitate pe masa copiilor. E păcat că la licitații cîștigă agenții economici ce propun cea mai ieftină ofertă, însă cunoaștem că produsele de calitate au și un preț mai mare. Vina ne aparține la toți, e timpul să îmbunătățim sectorul alimentar și să nimicim corupția. Totodată, propunem revizuirea legislației privind alimentația copiilor”, a spus Brega.

Deputaţii s-au arătat nemulţumiţi de rapoartele prezentate în Parlament şi au cerut o implicare mai activă şi imediată în soluţionarea problemei privind alimentaţia copiilor.  

Pe 24 noiembrie curent, Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție au reținut 17 persoane în dosarul de trucare a licitațiilor publice privind asigurarea cu produse alimentare alterate a școlilor și grădinițelor din capitală. Totodată, alte șase persoane au statut de învinuit. Printre suspecți și persoanele reținute se numără mai mulți agenți economici și funcționari publici din cadrul Direcțiilor Educație, Tineret și Sport din toate sectoarele capitalei.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img16009815

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!