ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Educației a lansat prima platformă online din domeniul învățămîntului profesional tehnic

13:59 | 09.12.2016 Categorie: Societate

Chişinău, 9 dec. /MOLDPRES/. Ministerul Educației a lansat astăzi prima platformă online (www.ipt.md) din domeniul învățămîntului profesional tehnic, destinată elevilor, profesorilor, agenților economici și autorităților, informează MOLDPRES.

Pe platformă poate fi accesată harta interactivă a tuturor instituțiilor de învățămînt profesional tehnic, lista completă a meseriilor și specialităților, baza de date a produselor educaționale din acest domeniu (standarde ocupaționale, calificări profesionale și curiccula), precum și alte informații utile.  

Viceministrul Educației, Vasile Marin, a menționat în cadrul evenimentului că cea mai mare restanță înregistrată de minister ține anume de reformarea învățămîntului profesional tehnic, iar autoritățile sînt în proces de modernizare și reformare a acestui sector profesional. „Studiile de calitate înseamnă în primul rînd ofertă educațională adaptată la rigorile pieții muncii și specialiști bine pregătiți în conformitate cu cerințele angajatorilor și a pieții muncii în ansamblu”, a spus Marin.

La rîndul său, șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, a declarat că „platforma reprezintă o oportunitate bună de a demonstra excelență, calitate și rezultatele înregistrate de acest tip de învățămînt, care trebuie promovat în continuu”.

Platforma a fost creată de Ministerul Educației cu sprijinul Uniunii Europene, în cadrul programului de suport bugetar pentru modernizarea învățămîntul profesional tehnic. Site-ul va fi gestionat și actualizat de minister și Centrul Republican pentru Dezvoltarea Învățămîntului Profesional. În R. Moldova sînt 11 centre de excelență, 32 de colegii și 44 de școli profesionale, care oferă tinerilor aproximativ 80 de meserii și peste o sută de specialități.

(Reporter P. Beregoi, editor A. Răileanu)

img16009838

img16009838

img16009838

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!