ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

OSCE a adoptat o Declarație cu privire la negocierile în procesul de reglementare transnistreană în formatul „5+2”

16:55 | 09.12.2016 Categorie: Oficial

Chişinău, 9 dec. /MOLDPRES/. La ultima sesiune plenară a celei de-a 23-a reuniuni a Consiliului de Miniștri al OSCE, care a avut loc astăzi, au fost adoptate o serie de decizii și documente, inclusiv Declarația cu privire la negocierile în procesul de reglementare transnistreană în formatul „5+2”, a relatat pentru MOLDPRES Biroul politici de reintegrare.

Documentul reafirmă poziţia fermă a statelor participante ale OSCE de a identifica o soluție comprehensivă, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional, cu determinarea unui statut special pentru regiunea transnistreană, în măsură să garanteze respectarea drepturilor fundamentale ale locuitorilor din regiune.

Cu referire la formatul „5+2”, în Declarație este salutată reluarea reuniunilor oficiale ale Conferinței permanente pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană, fiind subliniată necesitatea avansării negocierilor. Totodată, se face apel către părți să-şi conjuge eforturile cu reprezentanții politici împuterniciți cu puteri depline, în mod constructiv și regulat, întru obținerea unor rezultate palpabile pe toate cele trei coșuri ale agendei convenite: a) probleme social-economice; b) aspecte generale de drept, umanitare și drepturile omului; c) reglementarea comprehensivă a conflictului, inclusiv aspectele instituționale, politice și de securitate.

De asemenea, părțile sînt îndemnate să asigure continuitatea procesului de negocieri, să sporească eficiența acestuia și să contribuie la organizarea unei activități sistematice a reprezentanților politici și a grupurilor de lucru sectoriale pentru asigurarea unor noi evoluții.

În contextul preluării în anul 2017 a Președinției OSCE de către Austria, părțile sînt chemate să se antreneze plenar în proces, în cadrul tuturor platformelor de dialog existente și a parametrilor internaționali agreați.

Un compartiment distinct a fost atribuit mediatorilor și observatorilor în procesul de negocieri, fiind susținută abordarea unită și proactivă a acestora pe parcursul activităților desfășurate în anul 2016, dar și încurajată continuarea eforturilor lor coordonate, utilizînd pe deplin potențialul colectiv întru înregistrarea progresului în reglementarea comprehensivă a dosarului transnistrean.

(Editor A. Răileanu)

img16009847

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!