ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UEFA a luat o decizie importantă pentru Liga Campionilor

11:29 | 10.12.2016 Categorie: Sport

Chişinău, 10 dec. /MOLDPRES/. UEFA a luat o decizie istorică pentru Liga Campionilor: ora de start a meciurilor nu va mai fi 21:45. După noile reguli, partidele vor începe la ora 20:00 - ora Chișinăului şi 22:00, după modelul meciurilor din Europa League, relatează MOLDPRES cu referire la diferite surse electronice.

Comitetul Executiv UEFA, care s-a întrunit vineri, a decis să facă o schimbare în orarul meciurilor din Champions League. Astfel, începînd cu sezonul 2018-2019, două meciuri vor începe la ora 20:00 şi şase vor avea fluierul de start la ora 22:00. Decizia a fost argumentată prin faptul că fanii vor avea astfel ocazia să vadă mai multe meciuri din Liga Campionilor. Neoficial, asta înseamnă şi venituri mai mari din marketing şi publicitate.

Alte decizii importante luate de Comitetul Executiv UEFA:

- Toate echipele campioane care sînt eliminate în fazele preliminare din Liga Campionilor vor merge automat în calificările Europa League. Acestea vor primi astfel o a doua şansă. Pînă acum, doar echipele eliminate din turul III preliminar şi play-off-ul Ligii Campionilor mergeau în Europa League.

- Coeficientul clubului nu mai conţine 20% din coeficientul naţional. Prin această decizie se urmăreşte ca o echipă bună dintr-un campionat slab să nu fie afectată în competiţiile europene. Coeficientul unui club se va calcula astfel doar pe baza rezultatelor făcute de acea echipă în ultimii 5 ani. Foarte important, nu se vor mai acorda puncte bonus pentru cluburile care au cîştigat Liga Campionilor, aşa cum s-a discutat pînă acum.

- Totuşi, echipele care au cîştigat trofee europene vor avea de cîştigat din punct de vedere financiar. Astfel, un club va primi mai mulţi bani din competiţiile europene, deoarece a cîştigat Cupa Campionilor Europeni. Cluburile care au cîştigat trofee europene vor primi un punctaj, care le va avantaja la distribuţia bonusurilor, după cum urmează:

Echipele care au cîştigat un trofeu european în ultimii 5 ani:

- Liga Campionilor: 12 puncte
- Europa League: 3 puncte

Echipele care au cîştigat un trofeu european între 1993 şi pînă în urmă cu 5 ani:

- Liga Campionilor: 8 puncte
- Europa League: 3 puncte
- Cupa Cupelor (competiţie desfiinţată între timp): 2 puncte

Echipele care au cîştigat un trofeu european înaintea sezonului 1992-1993:

- Liga Campionilor: 4 puncte
- Cupa UEFA: 1 punct
- Cupa Cupelor: 1 punct
​- Ca urmare a unei propuneri a preşedintelui UEFA, 50 de milioane de euro vor merge dinspre Liga Campionilor spre Europa League, în timp ce alte 10 milioane de euro vor merge dinspre Liga Campionilor drept buget pentru rundele preliminare din Europa League.

- Conceptul pentru ţările care vor să găzduiască EURO 2024 s-a schimbat. Maximum două ţări vor fi calificate automat din postura de gazde, în timp ce condiţiile minime care trebuie îndeplinite pentru a putea găzdui competiţia includ nouă sau zece stadioane, dintre care două sau trei cu o capacitate minimă de 50.000 de locuri, dar şi trei stadioane cu cel puţin 40.000 de locuri şi alte patru cu cel puţin 30.000 de locuri

(Reporter I. Robu, editor L. Alcază)

img16009868

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!