ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul Germaniei va susţine optimizarea infrastructurii de apă în raioanele Străşeni şi Călăraşi

12:53 | 15.12.2016 Categorie: Regiuni

Chişinău, 15 dec. /MOLDPRES/.  Un memorandum de înţelegere pentru un proiect menit să îmbunătăţească infrastructura de apă  în Regiunea Centru a R. Moldova a fost semnat astăzi la Chişinău. Programul urmează să fie realizat de Ministerul Mediului, autorităţile raioanelor Străşeni, Călăraşi  şi SA „Apă-Canal Chişinău”, și va fi susţinut financiar de  Guvernul Germaniei prin Banca de Dezvoltare KfW, relatează MOLDPRES.

Memorandumul a stabilit  priorităţile de investiţii în asigurarea  cu apă a  zonei  centrale  a ţării, aspectele tehnice şi perioada de realizare a proiectului.

„Astăzi am oficializat acordul părţilor semnatare asupra aducţiei din Chişinău  spre raioanele Străşeni şi Călăraşi. Ca urmare, aceste localităţi vor putea renunţa la apa din resursele subterane, deficitare din punct de vedere calitativ şi cantitativ”, a  menţionat ministrul Mediului, Valeriu Munteanu.

La rîndul său, Sergiu Guţu, şeful  Oficiului KfW la Chişinău, a subliniat că asigurarea accesului la servicii de   sanitaţie de calitate este una dintre cele  mai actuale probleme  în R. Moldova, iar Guvernul  Germaniei şi-a propus să  susţină  asemenea programe „într-o manieră performantă pentru un număr cît mai  mare  de locuitori”. 

Proiectul „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în centrul R.  Moldova” va contribui la asigurarea cu apă de calitate a peste 170 de mii de beneficiari.  În urma implementării acestuia, va  fi construită o  conductă magistrală  de peste 45  km de la  reţeaua din capitală spre raioanele Străşeni şi Călăraşi. Investițiile pentru realizarea primei etape a programului constituie 16,5 milioane  de   euro, fonduri oferite de Guvernul  Germaniei sub formă de asistență nerambursabilă, prin intermediul Băncii de Dezvoltare KfW.

Acest proiect a fost declarat o prioritate pentru Guvernul R. Moldova, în conformitate  cu Strategia naţională de alimentare cu apă și sanitație (2014-2028) şi Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ONU.

(Reporter L. Grubîi, editor  M. Jantovan)

img16009999

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!