ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Decizia de participare a pacificatorilor moldoveni în misiuni internaționale se va adopta de Parlament, la propunerea Guvernului

12:53 | 22.12.2016 Categorie: Politic

Chişinău, 22 dec. /MOLDPRES/. Decizia privind participarea contingentelor forțelor sistemului național de apărare cu armament, muniții, tehnici din dotare și echipament la operații internaționale se va adopta prin hotărîrea Parlamentului, la propunerea Guvernului, conform unei modificări legislative publicate mîine în Monitorul Oficial, informează MOLDPRES.

Anterior, decizia privind participarea contingentelor forţelor sistemului naţional de apărare la operaţii internaţionale era adoptată prin hotărîrea Parlamentului, la propunerea Preşedintelui Republicii Moldova.

Potrivit noilor modificări, retragerea contingentelor forţelor sistemului naţional de apărare din operaţii internaţionale se decide de către Parlament, în cazul în care situaţia politico-militară internaţională suferă schimbări condiţionate de nerespectarea prevederilor acordului cu privire la statutul forţelor internaţionale de pacificare, precum şi a prevederilor Cartei ONU sau în cazul în care retragerea respectivă este justificată de interesele naţionale ale țării. Anterior, această hotărîre era luată de către Preşedintele ţării, cu informarea ulterioară a Parlamentului.

Totodată, modificările prevăd ca mijloacele financiare rambursate de către organizaţii internaţionale sau de state pentru participarea R. Moldova în misiuni sau operaţii internaţionale se transferă la bugetele autorităţilor care au suportat cheltuielile de participare.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)