ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Noul Președinte al R. Moldova, Igor Dodon, a fost învestit în funcţie

13:21 | 23.12.2016 Categorie: Politică

Chişinău, 23 dec. /MOLDPRES/. Noul Președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost învestit astăzi în funcţie, informează MOLDPRES.

În cadrul inaugurării, desfăşurate la Palatului Republicii din centrul capitalei, Președintele ales a depus jurămîntul constituțional în fața membrilor Parlamentului și a judecătorilor Curții Constituționale.

„Mulţumesc cetăţenilor pentru încrederea acordată. Promit că nu vă voi dezamăgi. Voi face ca oamenii să trăiască mai bine şi voi rămîne fidel faţă de angajamentele anunţate. Mă voi strădui să fiu preşedintele tuturor. Haideţi să lăsăm ambiţiile politice şi să ne unim pentru un viitor prosper, liber şi independent”, a declarat Igor Dodon.

În total, la ceremonie au fost invitate aproximativ 700 de persoane. Printre oaspeţii prezenţi se numără viceprim-ministrul Republicii Belarus, Mihail Rusîi, vicepreședintele Grupului Europa Națiunilor și Libertății, Eduard Ferrand, şi viceministrul Afacerilor Externe al Republicii Armenia, Şavarş Mikaelovici Kocearean. La fel, la eveniment urma să participe și viceprim-ministrul Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin, însă, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, avionul în care se afla oficialul rus nu a putut ateriza pe aeroportul de la Chișinău și a fost redirecționat spre Budapesta. 

Pe durata inaugurării noului președinte, în faţa Palatului Republicii s-au adunat mai mulţi simpatizanţi ai PSRM pentru a-l susţine pe Igor Dodon în noua sa funcție. Totodată, deputații PL, PLDM, PPEM şi PCRM au anunţat că nu vor participa la şedinţa de inaugurare, deoarece „nu recunosc legalitatea alegerilor prezidenţiale şi declaraţiile noului şef al statului”.

Mandatul Președintelui R. Moldova este de patru ani și se exercită de la data depunerii jurămîntului.

Igor Dodon a fost declarat învingător al scrutinului prezidențial, după ce a obținut majoritatea sufragiilor în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor din noiembrie 2016. Astfel, Igor Dodon este oficial al cincilea preşedinte al Republicii Moldova şi al treilea preşedinte ales prin vot direct.

(Reporter A. Plitoc, editor L. Alcază)

img16010239

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!