ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vlad Plahotniuc este noul președinte al PDM

13:36 | 24.12.2016 Categorie: Politică

Chişinău, 24 dec. /MOLDPRES/. Prim-vicepreședintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, a fost ales în funcția de președinte al formațiunii. Decizia a fost luată astăzi de către Congresul PDM, informează MOLDPRES.

Fostul președinte al PDM, Marian Lupu, și-a depus mandatul de lider al formațiunii în luna decembrie curent, însă acesta a anunțat că rămîne în echipa democraţilor.

„Sondajele arată că PDM atestă o creștere semnificativă față de anii precedenți. Am drept scop înfăptuirea a două proiecte importante: dezvoltarea PDM și modernizarea clasei politice din țară, precum și dezvoltarea R. Moldova. Avem nevoie de politicieni care vor lua decizii curajoase pentru a îmbunătăți viața oamenilor. Cel mai bun loc pe care PDM trebuie să-l ocupe este cel aproape de oameni, un partid care oferă rezultate concrete, un partid al acțiunii. Avem un potențial mare, dar pentru asta trebuie să devenim formațiunea care va prelua activ agenda oamenilor și o va implementa zi de zi. R. Moldova are nevoie de un viitor demn, ca cetățenii să nu fie nevoiți să plece, dar să poate duce un trai decent acasă, iar eu și echipa mea voi depune tot efortul pentru asta”, a spus Plahotniuc.

Vlad Plahotniuc are vîrsta de 50 de ani. În 1991 a absolvit Universitatea Tehnică din Moldova cu diploma de inginer. În 2002 a obținut titlul de Master în Business și Administrare la aceeași Universitate, iar în 2006 a obținut titlul de licențiat în drept la Universitatea de Studii Europene din Moldova. Între 2001-2010 a îndeplinit funcția de Director Comercial, iar mai apoi Director General „Petrom Moldova" SA, ocupîndu-se cu importul și distribuția petrolului. Din 2005 a ocupat funcția de vicepreședinte al Consiliului de Administrare a Băncii Comerciale BC Victoriabank, după care în 2006 a devenit președinte al acesteia, funcție pe care a deținut-o pînă în ianuarie 2011.  

La 30 decembrie 2010, în cadrul ședinței Consiliului Național Politic al PDM, s-a decis numirea sa în funcția de vicepreședinte al formațiunii. În aceeași perioadă, a ocupat funcția de deputat în Parlamentul țării, însă la sfîrșitul lui octombrie 2013 a renunțat la mandatul de deputat. La alegerile parlamentare din noiembrie 2014 a fost ales din nou în funcția de deputat în Parlament, însă în iulie 2015 și-a depus mandatul.

Tot astăzi, în funcția de prim-vicepreședinte al formațiunii a fost numit Prim-ministrul Pavel Filip.

În cadrul evenimentului Prim-ministrul Pavel Filip i-a înmînat fostului premier român Victor Ponta ”Ordinul Republicii”, distincție acordată anterior de Președintele Nicolae Timofti.

La cel de-al VIII-lea Congres al PDM au participat în jur de o mie de delegați, printre care, secretarul general al Internaționalei Socialiste, Luis Ayala, vicepreședintele Internaționalei Socialiste, președintele Comisiei Afaceri Europene din Parlamentul României, Victor Ponta, din partea Partidului Socialiștilor Europeni la eveniment a fost prezent Sonja Lokar. Totodată, la reuniune au participat mai mulți lideri social democrați din Georgia, Ucraina și România.

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)

img16010270

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!