ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Spectacole tradiţionale pentru Sf. Vasile au fost organizate în raionul Cahul

12:13 | 13.01.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 13 ian. /MOLDPRES/. Multe tradiţii legate de sărbătorirea Sfîntului Vasile (Anul Nou pe stil vechi) au fost respectate în sudul R. Moldova. Mai mulţi ani la rînd obiceiurile sînt păstrate de locuitorii satului Crihana Veche, raionul Cahul, transmite MOLDPRES.

Cete de urători din această localitate au ieşit astăzi pe traseul Cahul – Giurgiuleşti, iar mijloacele de transport au fost colindate şi au putut să-şi continue calea doar după ce au achitat aşa-zisa „vamă”.

Este o tradiţie mai veche cînd tineri deghizaţi în costume specifice scot „Capra” pe acest drum şi le urează şoferilor „La mulţi ani!”. Totodată, nu rămîne necolindată nici o gospodărie din sat.

Potrivit surselor din localitate, în acest an acțiunea este încadrată în Festivalul regional al datinilor şi obiceiurilor de iarnă “Capra, Turca, Breaza”. Agenda evenimentului include programe artistice, expoziţii cu vînzare a obiectelor de artizanat şi bucatelor tradiţionale  ce vor fi servite cu vin fiert ”ca la sud”.

Sîmbătă, în centrul satului urmează să fie organizate lupte simbolice între cetele de colindători care durează pînă cînd sînt rupte hainele „Caprei”. De obicei, priveliştea adună sute de spectatori din Crihana Veche, dar şi din alte localităţi.

„Am organizat festivalul „Caprei”, intenţionînd să păstrăm acest obicei frumos care se consideră că are proprietatea să spele de rele”, a afirmat Rodica Cucereanu, primarul satului Crihana Veche.   

(Reporter L. Grubîi, editor  L. Alcază)

img17000273

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!