ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Gheorghe Bălan a prezentat priorităţile acţiunilor în domeniul reglementării transnistrene pentru anul 2017

13:30 | 18.01.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 18 ian. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, a prezentat astăzi priorităţile activităţilor în domeniul reglementării transnistrene pentru anul 2017. Acţiunile au fost expuse în urma unei întrevederi cu reprezentantul special al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, Wolf Dietrich Heim, informează MOLDPRES.

Gheorghe Bălan a declarat că în cadrul discuţiei au fost prezentate subiectele de interes pentru anul curent. „Priorităţile stabilite sînt: libera circulaţie în regiunea transnistreană, subiectul şcolilor cu predare în grafie latină, posibilitatea de deschidere a podului de la Gura Bîcului, reîntoarcerea pămînturilor din raionul Dubăsari în posesia proprietarilor, accesul în regiune a misiunii OSCE, retragerea echipamentelor şi muniţiilor de la depozitul din Cobasna, precum şi retragerea grupului operativ al trupelor ruse care se află în regiune”, a menţionat Gheorghe Bălan.

Totodată, viceprim-ministrul pentru reintegrare a specificat că s-a discutat şi despre evoluţiile procesului de negocieri în anul 2016. „La fel, am stabilit următorii paşi a perspectivelor întrevederilor în formatul 5+2. Astfel, vom depune eforturi comune pentru a contribui atît pe termen scurt, cît şi pe termen lung la îmbunătăţirea situaţiei şi vieţii populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului”, a spus Bălan.

La rîndul său, reprezentantul special al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, Wolf Dietrich Heim, a remarcat că în prezent este analizată situaţia curentă în reglementarea conflictului transnistrean. „Urmează să discutăm cu toţi interlocutorii despre mai multe subiecte, ulterior vom stabili acţiunile exacte, precum şi vom începe pregătirea pentru următoarea întîlnire în formatul 5+2”, a declarat Wolf Dietrich Heim.

Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Austriei pentru procesul de reglementare transnistreană, Wolf Dietrich Heim, întreprinde o vizită oficială la Chișinău și Tiraspol în perioada 17-20 ianuarie curent, în cadrul căreia urmează să aibă întrevederi cu speakerul Andrian Candu, prim-ministrul Pavel Filip, viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Lilian Darii. De asemenea, Reprezentantul Special se va întîlni joi, 19 ianuarie, la Tiraspol, cu liderul regiunii, Vadim Krasnoselski, șeful aşa-numitului soviet suprem Alexandr Șcerba, și reprezentantul politic interimar din partea regiunii transnistrene, Vitali Ignatiev.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img17000389

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!