ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O cîntăreaţă de operă, originară din R. Moldova, a devenit una din cele mai populare soprane din lume

16:49 | 18.01.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 ian. /MOLDPRES/. Cîntăreaţa de operă din Federaţia Rusă, Irina Lungu, originară din Republica Moldova, s-a clasat pe locul doi în topul celor mai populare soprane din lume, conform site-ului bachtrack.com, transmite MOLDPRES.  

Portalul a alcătuit un top la 10 nominalizări: cei mai buni 10 compozitori contemporani, cele mai bune opere contemporane, teatre de operă, coruri şi cîntăreţi: soprane, mezzo-soprane, contratenor, tenor, bariton şi bas.

Astfel, soprana Irina Lungu a ocupat locul II, cedînd întîietatea cîntăreţei cehe Alžběta Poláčková.

Irina Lungu s-a născut în R. Moldova. Cînd avea 11 ani, părinții ei s-au mutat cu traiul în oraşul Borisoglebsk din regiunea Voronej, Federaţia Rusă. A absolvit Institutul de Stat al artelor din Voronej. În 2003-2004 a studiat la Academia Teatrului La Scala din Milano, unde, după absolvire, a devenit solistă. Încă din anii studenţiei a început să cînte la Teatrul de Operă şi Balet din Voronej şi să participe la concursuri internaţionale. S-a plasat pe locul I la concursul „Bella voce” din Moscova, pe locul II la concursul „Elena Obrazţova” din Sankt-Petersburg, a luat marele premiu la concursul „Maria Callas” din Grecia şi este diplomantă a concursului „P.I. Ceaikovski”.

În 2015, Irina Lungu a debutat cu succes la Opera de Stat din Viena, jucînd rolul Violettei din opera „Traviata” de Giuseppe Verdi. De asemenea, cîntăreaţa a evoluat pe scenele teatrelor de operă din Londra, New York, Berlin, Roma, Madrid, Veneţia şi pe alte scene din diverse oraşe ale lumii.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17000405

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!