ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Soluționarea conflictului transnistrean se poate face doar în formatul 5+2 de negocieri

19:20 | 18.01.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 18 ian. /MOLDPRES/. Orice acțiune întreprinsă pentru reglementarea conflictului transnistrean trebuie să ia în calcul prevederile Constituției Republicii Moldova, caracterul unitar al statului și să fie agreată în formatul 5+2 de negocieri. Declarația a fost făcută astăzi de Președintele Parlamentului Andrian Candu la întrevederea cu Reprezentantul special al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, Wolf Dietrich Heim, relatează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.

Andrian Candu a reiterat deschiderea pentru acordarea regiunii transnistrene a unui statut special. Potrivit lui, subiectul reglementării diferendului rămîne important pe agenda Parlamentului. Speakerul a apreciat progresele înregistrate anul trecut, în perioada președinției germane a OSCE.

De asemenea, președintele Parlamentului a spus că va continua munca pe Platforma de comunicare pentru realizarea politicii de reintegrare a Republicii Moldova, creată anul trecut. Acest instrument permite identificarea soluțiilor pentru problemele oamenilor din zonă.  Platforma s-a convocat în mai multe ședințe, cu participarea președinților comisiilor parlamentare, reprezentanților diferitor instituții de stat, experților, actualilor și foștilor negociatori în procesul de reglementare transnistreană, în vederea identificării unor soluții pentru a susține cetățenii din regiunea transnistreană.

La rîndul său, oficialul austriac a apreciat dinamica pozitivă înregistrată pînă acum, precum și activitatea desfășurată de Platforma de comunicare pentru realizarea politicii de reintegrare a Republicii Moldova. ”Am observat multe fapte bune începute anul trecut, care pot fi continuate pentru a avea mai multe rezultate în 2017 în condițiile în care va fi păstrată abordarea bazată pe rezultate concrete, în limitele formulei de reglementare susținute la nivel internațional”, a declarat Reprezentantul special al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean.

Oficialii au discutat și despre o agendă comună de acțiuni a Republicii Moldova și OSCE pentru anul 2017 în reglementarea conflictului transnistrean.

În cadrul întrevederii, Wolf Dietrich Heim a anunțat că Sebastian Kurz, ministrul de Externe al Austriei, Preşedinte în exerciţiu al OSCE, va efectua o vizită în Republica Moldova la începutul lunii februarie.

(Editor A. Răileanu)

img17000414

img17000414

img17000414

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!