ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Stoltenberg se declară "extrem de îngrijorat" de înmulțirea atacurilor cibernetice

14:00 | 19.01.2017 Categorie: Externe

Berlin, 19 ian. /MOLDPRES/.Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, într-un interviu apărut joi într-un ziar german, că este "extrem de îngrijorat" de înmulțirea cu 60% anul trecut a atacurilor cibernetice împotriva Alianței și a atras atenția asupra unor posibile manipulări în cadrul unora dintre viitoarele alegeri din Europa, transmite AFP, preluată de AGERPRES şi MOLDPRES.

"Conform ultimelor noastre analize, anul trecut s-au produs lunar, în medie, 500 de atacuri cibernetice periculoase lansate împotriva instalațiilor NATO", a spus Stoltenberg pentru cotidianul conservator Die Welt.

Aceasta înseamnă o creștere de 60% comparativ cu numărul de atacuri comise în 2015, a explicat el.

"Sînt extrem de îngrijorat în fața acestei evoluții", a adăugat Stoltenberg. Chestiunea "apărării cibernetice va juca un rol important la viitorul summit NATO (care în acest an va avea loc la Bruxelles ). Trebuie să ne consolidăm în continuare eforturile în acest domeniu", a insistat el.

Majoritatea atacurilor "nu au venit de la persoane private", ci au fost "susținute de instituții de stat din alte țări", a adăugat el, fără a preciza care au fost acele țări, în contextul în care Rusia a fost acuzată recent de SUA și Germania că a comis atacuri informatice împotriva lor. Moscova a respins aceste acuzații.

Atacurile cibernetice comise împotriva NATO "pot aduce daune dispozitivului de apărare" al Alianței și "afecta activitatea trupelor noastre armate", a spus fostul premier norvegian, care a atras în același timp atenția asupra unor posibile manipulări de date la viitoarele scrutine majore prevăzute pentru 2017, precum cele din Germania, Franța și Olanda, toate membre ale NATO.

Stoltenberg a respins totodată criticile viitorului președinte american Donald Trump, conform căreia Alianța "nu s-ar fi ocupat de terorism". "Germania este deja angajată puternic în lupta împotriva terorismului internațional", a insistat secretarul general, exprimîndu-și dorința de a lucra cu Trump, care va fi învestit vineri.

"Sînt absolut convins că SUA vor continua să garanteze fără rezerve" angajamentul lor în cadrul NATO, a adăugat Stoltenberg, care a mai spus că a vorbit la telefon cu Trump. "Mi-a spus extrem de clar că SUA își vor continua angajamentul cu NATO", a subliniat el.

 

 

/Editor M.Cucu/

img17000433

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!