ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prim-ministrul Pavel Filip a prezentat raportul de activitate la un an de la învestirea în funcţie

12:58 | 20.01.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 20 ian. /MOLDPRES/. Anul 2016 a fost un an dificil pentru Republica Moldova, însă a fost un an în care Guvernul a reuşit să recapete credibilitatea partenerilor externi şi să reaprindă speranţa că în ţara noastră există şanse să se trăiască ca în țările în care azi, din păcate, încă exportăm forță de muncă. Declaraţia a fost făcută astăzi de Prim-ministrul, Pavel Filip, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinute cu ocazia împlinirii unui an de la învestirea Guvernului, informează MOLDPRES.

Premierul a specificat că actualul Cabinet de miniștri a fost preluat într-un moment de profundă criză politică, economică și socială, de aceea măsurile sociale au fost prioritare pentru ușurarea traiului acelor categorii de cetățeni care se descurcă cel mai greu. „Am reuşit să creştem salariul minim garantat în sectorul real de la 1.900 la 2.100 lei, am indexat pensiile cu 10%. Am crescut indemnizațiile pentru creșterea copilului. În paralel, am demarat reforma sistemului de pensii, care va asigura corectitudinea în sistem și va crea resursele pentru a-l susține pe termen lung. Am reușit o reducere cu 40% a prețurilor la circa 160 de medicamente. Înainte de aceasta, am majorat cu 50% alocările pentru medicamente compensate și am extins lista acestora cu 67. Astfel, familiile din R. Moldova plătesc mai puțin pentru procurarea medicamentelor. Pe de altă parte, am dispus creșterea cu 20% a salariilor lucrătorilor medicali, dar și aprobarea unui nou mecanism de salarizare, în baza indicatorilor de performanță”, a spus Filip.

Totodată, şeful Executivului a remarcat că s-a reuşit şi deblocarea proiectelor mari, care vor aduce, în anii următori, efecte mult mai consistente pentru fiecare cetăţean. „Aproximativ 500 milioane de euro reprezintă totalul sumelor externe deblocate pentru R. Moldova numai pentru anul 2016. Alte peste 350 milioane de euro au fost deblocaţi deja pentru următorii ani. La fel, creștere economică prognozată de specialiști este de aproximativ 3,5 la sută din PIB. Și în fine, rata inflației de 2,4 la sută, a doua cea mai mică rată în cei 25 de ani de independență. Un fapt extrem de important este că în luna noiembrie trecut, țara noastră a semnat un Acord cu Fondul Monetar Internațional de 180 milioane de dolari. Datorită acestuia, R. Moldova e susținută în adoptarea reformelor structurale în următorii ani. Nu ar fi fost posibil acest lucru dacă nu am fi dovedit că sîntem capabili să adoptăm și să implementăm reforme dificile”, a specificat Pavel Filip.

De asemenea, Premierul a reiterat că vectorul de politică externă este cel european. „Atît Guvernul pe care îl conduc, cît și Parlamentul vor implementa Acordul de Asociere cu toată determinarea. Aceste două instituții sînt total responsabile și au și forța constituțională pentru a îndeplini angajamentele deja asumate de țara noastră. Anul 2017 va fi un an greu pentru guvernare, dar vrem să fie un an bun pentru cetățeni. Avem angajamente în fața partenerilor de dezvoltare și vom continua să le îndeplinim. Vom aduce ordine și curățenie în sistem, combate corupția și elimina cheltuielile inutile. Reperele sînt următoarele: reforma administrației centrale, inclusiv reforma Cancelariei de Stat, reforma achizițiilor publice și asigurarea transparenței bugetare, în administrarea fiscală și vamală, reforma mecanismului de recuperare a activelor provenite din activități infracționale, în special de corupție și spălarea banilor”, a menţionat şeful Cabinetului de miniştri.

În cadrul conferinţei de presă, Pavel Filip a remarcat că recuperarea miliardului rămîne o prioritate. „Pe plan intern au fost recuperate peste 700 mln de lei. Tot din contul realizării activelor băncilor, se mai planifică recuperarea adiţională a peste 1,5 mlrd de lei. Au fost deja rambursate peste 900 mln de lei Băncii Naționale a Moldovei, proces care continuă, iar din contul înstrăinării bunurilor sechestrate ale făptașilor, vor fi încasate peste două mlrd de lei. Suplimentar, pe plan extern, investigația KROLL deja a identificat 600 mln de dolari SUA și la etapa finală va veni cu un plan concret de recuperare, atît a banilor fraudați, care au reușit să ajungă pe conturile bancare ale altor state, cît și a bunurilor obținute din acestea”, a declarat Pavel Filip.

Guvernul condus de Pavel Filip a fost votat la 20 ianuarie 2016. Tot atunci, simpatizanții Platformei Demnitate și Adevăr, ai PSRM și ai Partidului Nostru au protestat în fața sediului Parlamentului și au cerut deputaților să nu voteze Cabinetul de miniștri și să opteze pentru anticipate. 

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img17000465

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!