ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CCM: Preşedintele ţării poate refuza o singură dată candidatul propus de Premier pentru funcţia de ministru

12:18 | 24.01.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 24 ian. /MOLDPRES/. Preşedintele ţării poate refuza o singură dată candidatul propus de către Premier pentru funcţia de ministru, a doua propunere este obligat să o accepte. Decizia a fost anunţată astăzi de către Curtea Constituţională (CCM), informează MOLDPRES.

Potrivit hotărîrii, şeful statului poate refuza o singură dată, motivat, propunerea Premierului de numire a unei persoane în funcţia vacantă de ministru, atunci cînd consideră că candidatura propusă nu corespunde cerinţelor legale pentru exercitarea funcţiei de membru al Guvernului. „Totodată, Premierul poate face o altă propunere preşedintelui ţării sau poate reitera aceeaşi candidatură pentru funcţia de ministru, pe care şeful statului este obligat să o numească”, se menţionează în decizia CCM.

Hotărîrea este definitivă şi nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Hotărîrea CCM a fost expusă după ce liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, a depus acum două săptămîni o sesizare prin care a cerut interpretarea dispozițiilor art. 98 alin. (4) și (6) din Constituția Republicii Moldova, ce prevăd numirea Guvernului şi membrilor acestuia.

Aceasta după ce funcţia de ministru al Apărării a rămas vacantă, întrucît fostul ministru al Apărării Anatol Șalaru a fost demis la sfîrșitul lunii decembrie de către şeful statului, Igor Dodon, în urma retragerii sprijinului politic al PL şi solicitării faţă de Premier privind demiterea lui Anatol Şalaru.

Ulterior, Mihai Ghimpu a anunţat că la conducerea Ministerului Apărării ar urma să vină actualul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, însă Igor Dodon a declarat că nu va accepta candidatura acestuia în funcţia de ministru al Apărării. 

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)

img17000555

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!