ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CCM: Militarii prin contract pot deţine cetăţenia altui stat

14:54 | 31.01.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 31 ian. /MOLDPRES/. Militarii prin contract și studenții instituțiilor superioare de învățămînt militar pot deţine cetăţenia altui stat, potrivit unei hotărîri pronunţate astăzi de către Curtea Constituțională (CCM), informează MOLDPRES.

CCM a stabilit că limitarea ce prevede multipla cetăţenie nu corespunde scopului asigurării loialității față de stat, întrucît afectează dreptul la muncă și la studii.

Astfel, obligația loialității militarilor față de stat este asigurată prin normele constituționale și legale, ci nu prin interdicția de deţinere a mai multor cetăţenii.

Totodată, legea cu privire la cetăţenia Republicii Moldova prevede că „cetăţenii moldoveni care posedă şi cetăţenia altui stat beneficiază de aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi ceilalţi cetăţeni ai Republicii Moldova”, se menţionează în hotărîrea CCM.

În contextul sesizării, Curtea a remis o notă Parlamentului pentru a corecta lacunele din legislația actuală, cu referire la acest subiect.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!