ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova și Ucraina vor beneficia de 3,3 mln de euro din partea UE în cadrul unui proiect de cooperare transfrontalieră

16:11 | 01.02.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 1 feb. /MOLDPRES/. Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova și Ucrainei 3,3 mln de euro, în cadrul Programului de Cooperare Teritorială R. Moldova – Ucraina, pentru a îmbunătăți condițiile de viață ale comunităților locale și a depăși în comun provocările transfrontaliere în educație, cultură și sport. În acest sens, 16 beneficiari ai granturilor din ambele țări, au semnat astăzi la Chișinău contractele de finanțare, în cadrul unei ceremonii solemne, informează MOLDPRES.  

Reprezentantul Delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova, Aneil Singh, a declarat în cadrul evenimentului că autoritățile europene sînt mereu deschise să susțină proiectele care aduc beneficii cetățenilor din statele partenere. „Crearea oportunităților pentru comunitățile celor două state de a coopera între ele, în abordarea și soluționarea problemelor, cum ar fi îmbunătățirea mediului înconjurător, crearea locurilor de muncă sau implementarea unor noi strategii în domeniul turismului, reprezintă un obiectiv de bază al UE”, a spus oficialul european.

La rîndul său, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, a menționat că „politicile de dezvoltare regională promovează, în principiu, dezvoltarea economică a comunităților locale. Astfel, prin intermediul programelor de cooperare transfrontalieră, autoritățile locale beneficiază de un cadru eficient de menținere a relațiilor dintre țări, ce încurajează dezvoltarea durabilă”, a spus Bîtca.

În context, reprezentantul Ministerului Dezvoltării Economice al Comerțului din Ucraina, Olena Tepliuk, a afirmat că participarea Ucrainei în cadrul acestui program reprezintă „o nouă etapă de dezvoltare, consolidare și realizare a problemelor cu care se confruntă  regiunile Cernăuți, Vinița și Odesa, în contextul modernizării și evoluției lucrurilor în statele vecine”.

Scopul programului este de a crea un mediu favorabil pentru inițiativele de cooperare teritorială de-a lungul frontierelor între statele membre ale Parteneriatului Estic, respectînd specificul fiecărei zone de frontieră în parte. De asemenea, proiectul prevede  consolidarea capacităților autorităților locale, regionale și a actorilor nonguvernamentali pentru a dezvolta și implementa în comun planuri de activitate transfrontaliere.

(Reporter P. Beregoi, editor L. Alcază)

img17000818

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!