ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

MAIB a anunțat despre expunerea în continuare la vînzare a două pachete mari de acțiuni noi emise

17:10 | 01.02.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 1 feb. /MOLDPRES/. Banca comercială Moldova–Agroindbank (MAIB) a anunțat astăzi despre expunerea în continuare la vînzare a două pachete de acțiuni în valoare totală de 450 milioane de lei prin intermediul pieţei reglementate a Bursei de Valori a Moldovei. Acțiunile vor fi licitate în perioada 1 februarie – 26 iunie 2017, informează MOLDPRES.

Un comunicat al băncii precizează că un pachet unic de 36 605 acţiuni ordinare nominative nou emise de clasa I au fost puse în vînzare la preţul iniţial de 1064,02 lei per acţiune. Cel de-al doilea pachet unic de 389 760 acţiuni va fi licitat la prețul inițial de 1054,71 lei per acţiune. Acţiunile nou emise pot fi procurate doar de persoanele care au obţinut permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), mai menționează cea mai mare instituție financiară din Republica Moldova. 

Comitetul Executiv al BNM a blocat la începutul lunii martire 2016 un grup de acționari ai MAIB pe motiv că au acționat concertat în raport cu această bancă și au achiziționat anterior o cotă substanțială în capitalul social al băncii în mărime cumulativă de 39,58 la sută, fără a dispune de permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naționale. Acționarii au fost obligați să-și înstrăineze acțiunile în termen de trei luni.

Cele două pachete de acțiuni vizate în anunțul de astăzi al MAIB au fost scoase la vînzare la sfîrșitul lunii septembrie 2016. Deoarece nu au fost solicitate, termenul de expunere la vînzare a acțiunilor a fost prelungit.

Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, a declarat astăzi într-o conferință de presă că „pe partea de acționariat, în discuție cu Comisia Națională a Pieței Financiare am ajuns la concluzia să recomandăm și am stabilit să susținem propunerea de a prelungi perioada de înstrăinare, din simplul motiv că în aceste trei luni procesul de înstrăinare nu a fost finalizat, dar sînt indici mai mult ca palpabili de interes sporit din partea investitorilor de calitate care ne permit să sperăm că această înstrăinare va fi de succes, însă trebuie să creăm condițiile ca ea să aibă loc. Avem un dialog foarte bun cu CNPF pentru a putea găsi soluțiile sau cea mai bună manieră la întrebările care apar”.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază) 

img17000826

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!