ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 200 de oameni de afaceri au participat la Forumul moldo-rus

09:02 | 02.02.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 2 feb. /MOLDPRES/. Peste 200 de agenți economici autohtoni și 60 din Federația Rusă s-au întrunit ieri la un forum economic care a avut loc în cadrul celei de-a XVI-a ediții a Expoziției Naționale "Fabricat în Moldova”, ce se desfăşoară la Centrul “Moldexpo” în perioada 1 – 5 februarie. Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova în colaborare cu CCI a Federației Ruse și Consiliul de Afaceri moldo-rus, informează MOLDPRES.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea, a subliniat că principalul obiectiv al acestui forum este de a oferi o platformă viabilă pentru schimbul de informaţii şi consolidarea parteneriatelor între comunităţile de afaceri din Rusia şi Moldova. „Forumul va contribui, de asemenea, la atragerea tehnologiilor avansate în economia reală, dezvoltarea parteneriatului public-privat în domeniul investițiilor în complexul agroindustrial, serviciilor și infrastructurii", a precizat Harea.

Prezent la deschiderea forumului, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a salutat organizarea unui astfel de eveniment în cadrul Expoziției Naționale "Fabricat în Moldova” şi a declarat că în ultimii ani, „relaţiile comercial-economice dintre Moldova şi Rusia au trecut printr-o perioadă deloc favorabilă, ba dimpotrivă, poate prin cea mai dificilă perioadă din întreaga istorie a existenţei acestora. În perioada 2014-2015, volumul cifrei schimbului nostru comercial reciproc s-a redus cu 45% – de la 1 mlrd 420 mln de dolari SUA pînă la 776 mln de dolari SUA. În acelaşi timp, exporturile moldoveneşti pe piaţa rusească au scăzut cu 62%, iar importurile de produse ruseşti în R. Moldova – cu 32%. În decurs de 11 luni ale anului 2016, volumul schimbului comercial reciproc s-a redus cu 2%".

Șeful statului a promis că va susţine toate iniţiativele şi proiectele raţionale, fiind convins că businessul moldovenesc şi rusesc sînt gata de un parteneriat mai profund. 

La rîndul său, preşedintele Camerei de Comerț și Industrie a Federației, Ruse Serghei Katîrin, a specificat că potențialul cooperării bilaterale este imens, dar modul în care acesta va fi valorificat depinde de capacitatea de a pune în aplicare obiectivele propuse și a respecta înțelegerile. Potrivit lui, în ultimii ani s-a acumulat o mulțime de probleme ce necesită soluții comune din partea Moldovei și Rusiei, iar actualul forum și întîlnirile bilaterale sînt o modalitate de a recurge la direct, la fapte.

În cadrul reuniunii au fost puse în discuție subiecte privind eficiența complexului agroindustrial, oportunitățile de investiții în diverse sectoare ale economiei din R. Moldova și Rusia și au avut loc întrevederi bilaterale de afaceri.

(Reporter A. Mardare, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!