ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Dirijorul Ion Dascăl a marcat cea de-a 65-a aniversare

12:10 | 02.02.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 feb. /MOLDPRES/. Dirijorul Orchestrei de muzică populară „Mugurel”, Ion Dascăl, Artist al Poporului, sărbătoreşte astăzi cea de-a 65-a aniversare şi jubileul de 50 de ani de la înfiinţarea formaţiei pe care o conduce, informează MOLDPRES.

Cu această ocazie, la Palatul Naţional „Nicolae Sulac” va avea loc azi un concert aniversar, susţinut de Orchestra de muzică populară „Mugurel”, interpreţii Margareta Clipa şi Constantin Bahrin (România), Nicolae şi Isidor Glib, Olga Ciolacu, Ioana Căpraru, Nicolae Cibotaru, Angela Ciochină, Rodica Buhnă, Silvia Zagoreanu, Constantin Rotaru, grupul de dansatori al Ansamblului de muzică şi dansuri populare „Fluieraş” ş.a.

Ion Dascăl s-a născut la 2 februarie 1952 în satul Pelinia, raionul Rîşcani, într-o familie de lăutari. În anii 1967-1973 a studiat la Colegiul de muzică „Ştefan Neaga”, la Secţia de teorie şi compoziţie, iar în 1975-1980 - la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu”.

În 1972-1973, Ion Dascăl a fost dirijor al Orchestrei „Ciocîrlia” de la Palatul Sindicatelor din Chişinău, iar în 1974 – 1981 - dirijor al Orchestrei „Lăutarul” din Bălţi şi profesor la Colegiul de muzică din acest oraş, apoi dirijor al Orchestrei de muzică populare „Folclor” a Radioteleviziunii din Chişinău (1981-1987). Din 1987 este dirijor al Orchestrei de muzică populară „Mugurel”.

În februarie 2010, lui Ion Dascăl i s-a conferit titlul onorific de Artist al Poporului. Pe parcursul anilor de activitate artistică, Orchestra de muzică populară ”Mugurel” a susținut aproximativ 1000 de concerte şi a înregistrat zeci de CD-uri cu interpreţi din R. Moldova şi România.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17000851

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!