ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O echipă de experți ai FMI va sosi la Chișinău pentru a face o primă evaluare a programului pentru R. Moldova

13:13 | 02.02.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 2 feb. /MOLDPRES/. O echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) va sosi pe 14 februarie într-o vizită de două săptămîni la Chișinău pentru a face prima evaluare a programului pentru Republica Moldova, aprobat de consiliul de director al FMI pe 7 noiembrie 2016, informează MOLDPRES.

Reprezentantul Permanent al FMI în Republica Moldova, Armine Khachatryan, precizează într-o declarație pentru presă că ”misiunea va analiza evoluțiile recente din economie și progresul atins de autorități în implementarea programului, în contextul primei evaluări a programului autorităților, susținut de FMI prin Mecanismele de finanțare EFF (Mecanismul de finanțare extinsă) și ECF (Mecanismul extins de creditare)”. 

În cadrul misiunii, autorităților le va fi prezentat Ben Kelmanson, care i-a luat locul Ivanna Vladkova-Hollar în calitate de șef al misiunii FMI, începînd cu luna ianuarie.

Membrii misiunii de evaluare vor avea întrevederi la Guvern, Ministerul Finanțelor, Banca Națională a Moldovei, Ministerul Economiei. Potrivit uzanțelor FMI, în cazul unui raport pozitiv, care ulterior va fi examinat de consiliul de directori ai Fondului, va fi eliberată cea de-a doua tranșă din credit.

Consiliul de Directori Executivi al FMI a aprobat, pe 7 noiembrie 2016, un acord pe trei ani cu Republica Moldova, finanțat prin două instrumente de creditare – Mecanismul de finanţare extinsă și Mecanismul extins de creditare, care are ca scop susținerea programului de reforme economice și financiare ale statului. Astfel, Republica Moldova a obținut acces la o sumă de circa 178,7 milioane de dolari SUA. Prima tranșă, în sumă de 35,9 milioane de dolari, a fost acordată imediat după aprobarea acordului.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17000857

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!