ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziţie dedicată biodiversităţii zonelor umede a fost vernisată la Chişinău

17:32 | 02.02.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 feb. /MOLDPRES/. O expoziţie cu genericul „Biodiversitatea zonelor umede ale Republicii Moldova” a fost inaugurată astăzi la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Institutul de Ecologie și Geografie al Academiei de Științe a Moldovei, Mișcarea Ecologistă din Moldova, Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, și revista "Natura", de Ziua Mondială a Zonelor Umede.

Solicitat de MOLDPRES, directorul instituţiei-gazdă, Petru Vicol, a menţionat că în expoziție sînt etalate specii de plante, păsări și mamifere din patrimoniul natural al muzeului, care își au habitatul în cele trei zone umede ale Republicii Moldova, incluse în Lista mondială a zonelor umede: Lacurile Prutului de Jos, Nistrul Inferior și Unguri-Holoșnița.

Potrivit sursei citate, piesele expuse reprezintă biodiversitatea floristică și faunistică a zonelor umede, demonstrează importanța cercetării și protejării acestora, ca parte componentă a patrimoniului natural național. Majoritatea exponatelor au fost realizate la sfîrșitul sec. XIX – începutul sec. XX, de primul custode și preparator al muzeului, Franz Ostermann. Printre acestea pot fi admirate păsări acvatice, mamifere, diorame și compoziții care frapează ochiul prin frumusețea și naturalețea lor.

Prezent la eveniment, preşedintele Mişcării Ecologiste în Moldova, Alecu Reniţă, a subliniat că în ultimele decenii ale secolului trecut, suprafaţa zonelor umede din R. Moldova s-a redus de la 300 000 la 70 000 de hectare. „Aceasta a distrus echilibrul ecologic. Zonele umede sînt uriaşele depozite de apă dulce, care ne pot garanta pe viitor o cană de apă. Tocmai de aceea, pînă în 2050, trebuie să extindem suprafaţa zonelor umede pînă la 200 000 de hectare”, a accentuat Alecu Reniţă.

În context, Petru Cocîrţă, cercetător în cadrul Institutului de Ecologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a afirmat că 97%  din apele dulci sînt păstrate în zonele umede.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 9 aprilie.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17000874

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!