ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chişinău s-a desfăşurat un forum de afaceri moldo-belarus

18:16 | 02.02.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 2 feb. /MOLDPRES/. Agenţi economici din Republica Moldova şi Republica Belarus au participat astăzi la un forum economic, desfăşurat la Chişinău şi organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova. Evenimentul a avut loc în cadrul celei de-a XVI-a ediţii a Expoziţiei Naţionale „Fabricat în Moldova”, care se desfăşoară la Centrul ”Moldexpo” în perioada 1–5 februarie, informează MOLDPRES.

Vicepreşedintele CCI Mihai Bîlba a accentuat că Republica Belarus face parte din principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova. „Practic, în fiecare an, reprezentanţi ai mediului de afaceri din Belarus participă la Chişinău la ceremonia de decorare a cîştigătorilor Concursului pentru cel mai bun vin de casă „Polobocul de Aur”, precum şi la Sărbătoarea naţională a vinului moldovenesc. De asemenea, de mai mulţi ani, agenţii economici din Republica Moldova, iau parte activă la Expoziţia–tîrg universală „Primăvara la Gomel”. Sînt convins că acest forum va consolida şi mai mult antreprenoriatul din ţările noastre, iar deciziile luate astăzi de participanţii la eveniment vor contribui la dezvoltarea relaţiilor economice dintre cele două state”, a spus Mihai Bîlba.

Consilierul economic al Ambasadei Republicii Belarus în R. Moldova, Vladimir Kozlovsky, a subliniat că între cele două state sînt relaţii de colaborare strînse şi că ţara noastră este un partener comercial important pentru Republica Belarus. Sursa citată a mai menționat că anul 2016 a fost unul semnificativ pentru ambele state, dat fiind faptul că la începutul lunii octombrie a fost organizat un alt forum economic Moldova-Belarus, în cadrul căruia au fost semnate  14 contracte de colaborare între agenţii economici din cele două ţări.

Participanţii la forum au fost salutaţi şi de Marina Filonova, director general al Camerei de Comerţ şi Industrie Gomel, Belarus. Ea a făcut o prezentare generală a companiilor din regiunile Gomel şi Minsk, reprezentanţii cărora au participat la evenimentul de azi şi s-a arătat convinsă că acesta va contribui la extinderea  cooperării comercial-economice moldo-belaruse.

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în lunile ianuarie-noiembrie 2016, volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Belarus a constituit circa 186,28 mln de dolari SUA şi s-a redus cu aproape 4 la sută,  comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2015. Exportul de mărfuri în perioada de referinţă a înregistrat suma de 93,6 mln de dolari SUA, fiind în scădere cu 20,13 la sută, iar importul a fost de 92,68 mln de dolari SUA şi a înregistrat o majorare cu 20,43 la sută, în raport cu perioada similară a anului 2015.

(Reporter A. Mardare, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!