ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premiera unui film de Igor Cobileanski a avut loc la Chişinău

12:02 | 03.02.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 3 feb. /MOLDPRES/. Premiera filmului "Afacerea Est" de Igor Cobileanski a avut loc ieri seară, la un cinematograf din capitală. Evenimentul a fost organizat de studioul Brio Film în colaborare cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Culturii, Monica Babuc, a felicitat întreaga echipă de creație și, în special, pe regizorul Igor Cobileanski, cu o nouă premieră în cinematografia autohtonă. Oficialul a afirmat că Ministerul Culturii întreprinde acţiuni concrete în vederea dezvoltării domeniului cinematografic în R. Moldova, subliniind alocarea în acest sens de către Guvern, a sumei de opt milioane de lei pentru anul curent.

Filmul „Afacerea Est” este produs de Alien Film în coproducție cu Just a Moment (Lituania), Brio Film (Republica Moldova) și KaNoi Film (România), cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Lithuanian Film Center, HBO și TVR.

Premiera internațională a filmului „Afacerea Est” a avut loc la Tallin în cadrul Festivalului Black Nights Film Festival, unde a cîștigat două trofee: Premiul Pentru Cel Mai Bun Scenariu i-a revenit lui Igor Cobileanski, iar actorii Ion Sapdaru şi Constantin Puşcaşu au împărțit distincţia pentru Cel Mai Bun Actor. Filmul a fost selectat la Cairo Film Festival și la LET‘S CEE Film Festival.

Comedia în regia lui Igor Cobileanski a fost apreciată de The Hollywood Reporter ca fiind "fun and fascinating". Plin de situații absurde, filmul spune povestea unei prietenii între Petro (Ion Sapdaru) și Marian (Constantin Pușcașu). Aceștia decid sa devină parteneri de afaceri și încep să lucreze la un plan: să vîndă un vagon de potcoave.

„Este o istorie inspirată din realitățile anilor 90, scenariul a fost scris încă acum 10 ani. Realizarea unui proiect cinematografic e un proces destul de complex și durează, de obicei,  aproximativ 3-5 ani, iar uneori și mai mult. Dar efortul se merită, iată că filmul e realizat și pare a fi unul de succes” , a precizat coproducătorul, Valentina Iusuphodjaev.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17000892

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!