ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 90 de agenți economici au participat la Forumul economic Moldova-Austria

14:37 | 03.02.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 3 feb. /MOLDPRES/. Peste 70 de agenți economici autohtoni și 20 de oameni de afaceri din Austria au participat astăzi la Forumul economic Moldova-Austria, care s-a desfășurat în cadrul celei de-a XVI-a ediții a Expoziției Naționale "Fabricat în Moldova", informează MOLDPRES. 

În deschiderea evenimentului, preşedintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI), Sergiu Harea, și-a exprimat încrederea că forumul va ridica la un nivel nou și calitativ practicile menite să creeze un climat favorabil în dezvoltarea relațiilor comercial-economice dintre Moldova și Austria.  

La rîndul său, viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, a mulţumit companiilor austriece care au investit în țara noastră, în sectorul bancar, construcții, transport etc. şi a dat asigurări că Guvernul Republicii Moldova va susține toate măsurile întreprinse de mediul de afaceri din cele două state. Vicepremierul le-a urat succes agenților economici prezenți la forum și i-a încurajat să semneze cît mai multe contracte de colaborare. 

Prezent la eveniment, Richard Schenz, vicepreședintele Camerei Economice a Austriei, a subliniat că "Austria și Moldova au relații de cooperare bilaterale de succes, iar evenimentul de astăzi va apropia și mai mult cele două țări". Schenz a mai adăugat că Republica Moldova parcurge o perioadă de dezvoltare mai lentă dar vizibilă, iar companiile austriece continuă să vină cu investiții importante în mai multe domenii de activitate (sistemul medical, transport, IT ș.a). 

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, soldul balanţei comerciale înregistrat în ianuarie-noiembrie 2016 a fost în favoarea Republicii Austria şi a constituit 44,478 mln de dolari SUA. În această perioadă, exportul de mărfuri s-a majorat cu 17,85% și a constituit 24,2 mln dolari SUA, iar importul s-a diminuat cu 18,59% și a însumat 68,7 mln dolari SUA, față de 11 luni ale anului 2015. 

(Reporter A. Mardare, editor L. Alcază)

img17000900

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!