ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Banca Germană KfW a prezentat studiul necesar pentru proiectul de asigurare cu apă în Cahul

15:44 | 03.02.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 3 feb. /MOLDPRES/. Agenţia de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud) a anunţat despre finalizarea încă a unei etape a programului de aprovizionare cu apă şi canalizare în raionul Cahul. În săptămîna curentă autorităţilor locale le-a fost prezentat studiul de fezabilitate pentru demararea proiectului, realizat cu suportul financiar al Băncii de Stat din Germania Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), informează MOLDPRES.

Studiul face o analiză a situației în domeniul asigurării cu apă și canalizare în raion. Documentul prezintă soluții și recomandări tehnice, administrative şi financiare, necesare proiectului. Printre altele, acesta prevede renovarea și reabilitarea stației de tratare şi construcţia unei staţii noi de epurare a apelor uzate, extinderea rețelei de apeduct și sanitaţie în orașul Cahul, satul Cotihana și alte localități din raion.

"După ce studiul de fezabilitate va fi aprobat de către părțile implicate, inclusiv de către finanțatori, vom purcede la faza de implementare a proiectului. Astfel, la finele anului 2018 se preconizează să înceapă lucrările de reconstrucție și modernizare a rețelelor de aprovizionare cu apă potabilă în orașul Cahul și satele din componența raionului”, a informat  Michael Pucher, reprezentantul Băncii Germane KfW.

Totodată, sursa citată a anunţat despre decizia partenerilor germani de a majora suma investiţiilor în proiectul de la Cahul.

“Dacă inițial KfW și Guvernul German și-au anunțat disponibilitatea de a aloca pentru implementarea acestui proiect suma de 12 milioane de euro, sub formă de grant, la finele anului 2016 Guvernul Germaniei și-a asumat un nou angajament de a aloca suplimentar alte 10 mln. de euro pentru extinderea rețelei de canalizare în orașul Cahul”, a declarat Michael Pucher, menționînd şi implicarea altor parteneri investiționali.

Proiectul de la Cahul se înscrie în programul de amploare “Aprovizionarea cu apă şi canalizare în sudul R. Moldova”, lansat cu susţinerea financiară a Băncii germane. În martie 2015, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și KfW au semnat un acord privind serviciile ce urmează a fi realizate în cadrul proiectului, precum și obligațiile și responsabilitățile părților implicate.  

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img17000903

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!