ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Orchestra de muzică populară „Mugurel” a aniversat 50 de ani de la fondare

16:30 | 03.02.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 3 feb. /MOLDPRES/. Orchestra de muzică populară ”Mugurel” a aniversat jubileul de 50 de ani de la înfiinţare. Cu această ocazie, la Palatul Național „Nicolae Sulac” a avut loc ieri seară un concert festiv cu participarea membrilor orchestrei. Totodată, concertul a fost prilejuit și de aniversarea a 65 de ani de la nașterea dirijorului Ion Dascăl, Artist al Poporului, informează MOLDPRES.

Prezentă la manifestare, ministrul Culturii Monica Babuc a afirmat că artiştii care au activat în cadrul Orchestrei „Mugurel” şi-au înveşnicit numele în istoria culturii. „Este minunat că, aşa cum Dumnezeu lucrează prin oameni, s-a găsit un om, maestrul Ion Dascăl, care s-a dedicat plenar profesiei sale şi a contribuit la renaşterea Orchestrei de muzică populară „Mugurel”, ajungînd la acest frumos jubileu”, a subliniat oficialul.

În semn de înaltă preţuire, ministrul Culturii a dat citire Diplomelor de gradul I, oferite de către Guvernul R. Moldova, Orchestrei de muzică populară „Mugurel” pentru activitatea creatoare îndelungată şi încununată de lauri, perpetuarea tradiţiilor şi valorificarea folclorului naţional, promovarea imaginii Republicii Moldova peste hotare, precum și dirijorului Ion Dascăl, cu ocazia aniversării a 65 de ani de la naștere.

În acelaşi timp, mai mulţi artiști care au activat pe parcursul celor 50 de ani în cadrul orchestrei, au fost distinşi cu diplome de Onoare ale Ministerului Culturii, aceștia fiind: Valentina Cojocaru, Nicolae Glib, Ioana Căpraru, Maria Sarabaș, Zinaida Julea, Olga Ciolacu, Dumitru Gheorghiu, Mihai Ciobanu, Marcel Dascăl, Constantin Rotaru, Cătălin Dascăl, Victor Bahov, Nicolae Robu, Sergiu Diaconu, Vitalie Lapteanu, Andrei Pavlinciuc, Ion Croitor, Timofei Rusu și Alexandru Samoilă.

În cadrul spectacolului, au evoluat interpreţii Margareta Clipa şi Constantin Bahrin (România), Nicolae şi Isidor Glib, Olga Ciolacu, Ioana Căpraru, Nicolae Cibotaru, Angela Ciochină, Rodica Buhnă, Silvia Zagoreanu, Tatiana Martin, Constantin Rotaru, grupul de dansatori al Ansamblului de muzică şi dansuri populare „Fluieraş” ş.a.

Ansamblul „Mugurel” a fost înființat în anul 1966, avîndu-i ca solişti pe Maria Drăgan, Valentina Cojocaru, Vasile Marin, Anastasia Istrati și alții. Această formulă a activat timp de opt ani, perioadă în care la cîrma orchestrei au venit mai mulți dirijori, iar în anul 1987, Ion Dascăl a creat o componență nouă a orchestrei, în cadrul căreia activează și în prezent ca dirijor și conducător artistic principal, alături de artiști de valoare din țara noastră. Maestrul Ion Dascăl a înregistrat zeci de CD-uri cu soliştii orchestrei ”Mugurel”, precum şi cu artişti invitaţi din R. Moldova cît şi  din România.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17000907

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!