ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Dumitru Bolboceanu: „Mă bucur că în ultimii ani, şcoala de pictură autohtonă a început să dea rod”

15:38 | 04.02.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 4 feb. /MOLDPRES/. Interviu acordat în exclusivitate Agenţiei Informaţională de Stat MOLDPRES de către Dumitru Bolboceanu, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova.

S-a născut la 8 iulie 1960 în comuna Colicăuți, Briceni. A absolvit Şcoala Republicană de Arte Plastice „I. Repin” din Chişinău (1979), Institutul Pedagogic de Stat „Ion Creangă” (1986). A fost lector la Catedra de Arte Plastice a Institutului de Arte (1986-1987), profesor la Şcoala de Pictură pentru Copii „A. Şciusev” (1988-1997). În anul 1993, Dumitru Bolboceanu a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova (UAP). Este autorul lucrărilor „Cîmpie în toamnă”, „Planare”, „Mirişte”, „Margine de sat”, „Lac”, ”Spaţiu aerian”, „Deşteptare”, „Lumini în adîncime”, „Baladă” etc. În anul 1995 Dumitru Bolboceanu a fost distins cu Premiul Ministerului Tineretului şi Sportului, iar în 2007 - cu Premiul Firmei “Biconex” din Bacău, România şi  Premiul Ministerului Culturii al R. Moldova. Dumitru Bolboceanu a avut expoziţii în  R. Moldova, Italia, Germania, România şi Federaţia Rusă.

Întrebare: Stimate domnule preşedinte, cum a fost anul 2016 pentru artiştii plastici din R. Moldova?

Răspuns:  A fost un an  bogat, cu multe realizări pentru breasla noastră. Astfel, la Galeria „C. Brâncuşi” au fost vernisate 34 de expoziţii comune, personale şi de grup. Aş menţiona aici expoziţia de acuarelă, deschisă pe 27 septembrie, la iniţiativa criticului de artă Ludmila Toma, doctor în studiul artelor. Un asemenea proiect ni l-am dorit de mai mult timp, deoarece avem numeroşi pictori care lucrează în acuarelă. În iunie trecut am organizat expoziţia „Recviem”, în amintirea celor deportaţi de către regimul totalitar comunist, care  în ultimii trei ani a devenit una de concurs, ceea ce îi conferă pondere şi dă rezultate pozitive. Iniţiativa de a organiza această expoziţie îi aparţine pictoriţei Silvia Vrînceanu, care face parte dintr-o familie de deportaţi. Aş evidenţia aici trei expoziţii aniversare – ale  artiştilor plastici Eleonora Romanescu (la 90 de ani de la naştere) şi Tudor Zbîrnea (la 60 de ani), a maestrului fotograf Mihai Potârniche, la cea de-a 65-a aniversare, precum şi alte două - in memoriam: expoziţia de grafică a lui Vasile Movileanu şi expoziţia de icoane a lui Constantin Musteaţă.

Î: Cum s-a manifestat în anul care a trecut tineretul creator?

R:  În luna ianuarie 2016 am avut expoziţia-concurs de artă contemporană „Noi: tineretul creator”, ediţia a XV-a. Expoziţia a cuprins 140 de lucrări de pictură, grafică, tapiserie şi sculptură, realizate de 113 tineri artişti plastici. Este singura expoziţie la care pot participa artişti plastici–membri titulari şi stagiari ai UAP, precum şi cei care nu sînt membri,  cu vîrsta cuprinsă între 16 şi 35 de ani. Marele Premiu este acordat de către Ministerul Tineretului şi Sportului, iar celelalte trei premii şi 6 diplome – de către UAP.  În acelaşi timp, la Galeria „C. Brâncuşi” au fost etalate două expoziţii personale ale tinerilor artişti plastici Valeria Barbas şi Irina Burlaca.

Î: Ce evenimente au mai marcat arta plastică contemporană de la noi în 2016?

R: Se ştie că 2016 a fost declarat de către Guvernul R. Moldova „Anul Mihail Grecu”, la 100 de ani de la naştere. Cu această ocazie, în colaborare cu Ministerul Culturii, au fost organizate mai multe acţiuni culturale. Astfel,  la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei a fost vernisată expoziţia  aniversară „Mihail Grecu – 100 de ani de la naştere”,  din colecţiile MNAM. De asemenea, UAP a instituit medalia „Mihail Grecu – 100 de ani de la naştere” , care se acordă „pentru merite deosebite în arta plastică”. În  posesia ei au intrat criticul de artă Ludmila Toma, artiştii plastici Tudor Zbîrnea şi Tamara Grecu, fiica regretatului pictor.  Programul expoziţional a mai inclus  expoziţiile personale ale lui Ghenadie Jalbă, Elena Caracenţev, Vlad Bolboceanu (in memoriam) ş.a.  Totodată,  artistul plastic Victor Hristov a organizat o tabără internaţională de pictură la Cimişlia, iar  Mihai Mireanu -  una la Olăneşti, Ştefan Vodă.  Tot în acest an, la Galeria de Artă din Bălţi şi-a expus lucrările Victor Palii şi Gheorghe Munteanu, iar la cea din Cimişlia, condusă de Alexandru Bulat – Gheorghe Jalbă şi  Luminiţa şi Alexandru Ermurachi.

Î: Ce tendinţe noi se observă în arta plastică autohtonă?

R: Contăm mult pe aripa tînără a organizaţiei noastre. Majoritatea pictorilor tineri au absolvit şcolile de artă din R. Moldova. Mă bucur că şcoala de pictură autohtonă  în ultimii ani  a început să dea rod. Tinerii vin cu un suflu nou în artele plastice de la noi. Pe 1 februarie, au fost primiţi în rîndurile UAP 16 membri titulari, iar alţi 16 au devenit stagiari.  Ei sînt speranţele noastre. Printre aceştia sînt: Olga Ilieş (grafică), Pavel Obreja, Nicolae Niţă, Ghenadie Urechi şi Alexei Vidraşcu (sculptură),  Antonina Gureţcaia (tapiserie) ş.a.   

Î:  Care  sînt perspectivele dezvoltării artelor plastice din R. Moldova în 2017?

R.: În prezent, ne pregătim  de expoziţia „Saloanele Moldovei”.  În 2017, cu ajutorul Confederaţiei Internaţionale a Uniunilor de Creaţie, va fi editat un album consacrat artelor plastice din ţara noastră. Totodată, vom  tipări două ediţii  anuale ale unul almanah, care au drept scop reflectarea programelor expoziţionale şi a activităţilor culturale desfăşurate în cadrul UAP. Vor avea loc şi alte acţiuni culturale, care, deocamdată,  rămîn în agenda noastră şi care sperăm să devină surprize. 

Î: Şi în plan personal, ce doriţi să realizaţi?

R: Voi avea o expoziţie de pictură la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei.

Î: Vă mulţumim pentru interviu şi vă dorim succes!

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17000928

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!