ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

S-a stins din viaţă actorul şi umoristul Gheorghe Pârlea

14:19 | 04.02.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 4 feb. /MOLDPRES/. Cunoscutul actor şi umorist Gheorghe Pârlea s-a stins din viaţă în dimineaţa zilei de azi, 4 februarie, la vîrsta de 72 de ani. Informaţia a fost confirmată de feciorul său, Radu, relatează MOLDPRES.

Artistul a murit din cauza complicaţiilor provocate de diabetul zaharat, maladie de care suferea de mai mulţi ani. Din acelaşi motiv, în 2015 a suferit o intervenție chirurgicală în urma căreia i-a fost amputat un picior.

Solicitat de MOLDPRES, preşedintele Uniunii Teatrale din Moldova,  Alexandru Grecu, Artist al Poporului, a menţionat că Gheorghe  Pârlea a jucat un rol primordial în promovarea teatrului de revistă. „A fost unul dintre fondatorii teatrului de miniaturi de la Televiziunea Moldovenească, alături de Gheorghe Urschi. Gheorghe Pârlea face parte din acea generaţie de actori  care a promovat comedia şi care a demonstrat că ea are dreptul să stea alături de celelalte genuri de artă”, a remarcat Alexandru Grecu.

Gheorghe Pârlea s-a născut la 6 mai 1944, în satul Vărăncău, raionul Soroca. După primii șapte ani de școală în satul natal, își continuă studiile la Școala medie nr. 1 din orașul Soroca și apoi la Școala de muzică din același oraș, unde studiază baianul. Urmează un an de studii la Școala de culturalizare din Soroca, unde învață arta dramatică în clasa profesoarei Sofia Vorobiova, actriță din Sankt Petersburg.

În 1961,  participă la o selecţie organizată de Teatrul „Luceafărul”, unde, din 300 de candidaţi, este ales printre primii de către Ion Ungureanu, Dumitru Caraciobanu şi alţii. La studioul  de pe lîngă Teatrul „Luceafărul”, profesoară de canto  i-a fost Maria Bieșu, iar de vorbire scenică – Vera Mereuță. În 1964, se înscrie la Institutul Teatral „A. Lunacearski” din Moscova, iar în 1967 revine la Chişinău, unde e inclus imediat în spectacolul „În căutarea surîsului”.  A interpretat roluri de comedie și dramatice, printre care Andrei din spectacolul „Trei surori” de  Anton Cehov, Răducanu în „Nota zero la purtare” de O. Stoenescu și V. Sava ș.a.

A îndeplinit funcţia de şef de trupă şi director adjunct, iar în 1989 a devenit primul director al Teatrului "Luceafărul" din Chișinău, ales în mod democratic de către întregul colectiv. A exercitat această ultimă funcție timp de 5 ani și jumătate. În această calitate, el a organizat primul turneu în România - în oraşele Iaşi, Bacău şi Botoşani. Gheorghe Pârlea a lucrat la acest teatru pînă la pensionarea sa. După pensionare, Gheorghe Pârlea a format un cuplu umoristic cu actorul Gheorghe Urschi, jucînd  împreună în mai multe spectacole. 

Mîine, la ora 16.00, sicriul cu corpul neînsufleţit al actorului va fi depus la Catedrala „Sfînta Teodora de la Sihla”, iar luni, între orele 10.00 şi 12.00 – la Teatrul Republican „Luceafărul”, unde cei care l-au cunoscut îi vor putea aduce un ultim omagiu.

Gheorghe Pârlea va fi înmormîntat pe 6 februarie la  Cimitirul Central Ortodox din Chişinău.

(Reporter N. Roibu, editor  M. Jantovan)

img17000930

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!