ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Svetlana Petrenco a cucerit al 9-lea titlu de campioană națională la șah

10:22 | 06.02.2017 Categorie: Sport

Chişinău, 6 feb. /MOLDPRES/. Svetlana Petrenco a obținut ieri al nouălea titlu de campioană națională la șah feminin, după ce a totalizat 8 puncte din 9 posibile, relatează MOLDPRES.

Pe locul doi s-a situat Paula-Alexandra Gîtu (7 puncte), iar pe trei – Paula Mocanu (6,5 puncte).

În turneul masculin, desfășurat în paralel, s-a produs o surpriză. Campion a devenit, în premieră, maestrul FIDE Nichita Morozov la egalitate de punctaj – 6 – cu marele maestru internațional Dumitru Svetușchin, favoritul principal al concursului. Deznodămîntul s-a produs în ultima rundă, cînd Svetușchin a cedat în partida disputată cu Iulian Baltag.

Locul trei, cu 5,5 puncte acumulate i-a revenit lui Vladimir Hamițevici.

Nichita Morozov a repurtat trei victorii și a încheiat șase partide la egalitate. Foarte decisive au fost, în special, victoriile repurtate în întîlnirile desfășurate în rundele a șaptea și a opta cu Vasile Sanduleac și Serghei Vedmediuc.

Primul campionat național la șah masculin s-a desfășurat în 1944. Campion a devenit V. Veter. Cele mai multe titluri de campion -7 - le dețin maeștrii internaționali Boris Nevednicii și Boris Itkis.

Primul campionat național de șah feminin a avut loc în 1949 și a desemnat-o învingătoare pe D. Kazatsker. Cele mai multe titluri cucerite – 11 – le are Bronislava Monsionzhik.

(Reporter I. Robu, editor L. Alcază)

img17000939

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!