ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziţie personală a artistului plastic Oleg Dobrovolschi a fost vernisată la ambasada Ungariei

18:28 | 06.02.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 6 feb. /MOLDPRES/. O expoziţie personală de pictură şi ceramică a artistului plastic Oleg Dobrovolschi cu genericul „Culorile pămîntului” a fost deschisă astăzi la Galeria de Artă a Ambasadei Ungariei la Chişinău, informează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde 23 lucrări de pictură şi 10 – de ceramică, realizate de autor.

În alocuţiunea sa, ambasadorul Ungariei în Republica Moldova, Mátyás Szilágyi, a menţionat că aceasta nu este prima colaborare cu artistul. În anul 2016, împreună cu alţi nouă artişti plastici din R. Moldova, Oleg Dobrovolschi a participat la expoziţia „Arta în Moldova: Exprimare prin diversitate (pictură, grafică, ceramică), care a avut loc la Galeria Vigado din Budapesta, Ungaria.

Potrivit oficialului, Oleg Dobrovolschi este un ceramist cu suflet de pictor.

„Lucrările lui Oleg Dobrovolschi sînt o simfonie a tehnicii excelente de lucru cu materiale deloc uşor de mînuit, o simfonie a culorilor şi formelor inedite. Dacă lucrările de ceramică abundă în energie, vivacitate şi spor, peisajele insuflă o linişte profundă, un curs lin al mişcării timpului, o irepetabilitate a clipei pe care o trăim”, a subliniat Mátyás Szilágyi.

Criticul de artă Constantin Spînu a accentuat, la rîndul său, că în pictură, Oleg Dobrovolschi tinde spre decorativ, iar în ceramică – spre metaforele simbolice, specificînd că expoziţia este deosebit de frumoasă. Iar criticul de artă Liviu Hîncu a opinat că prin picturile lui, Oleg Dobrovolschi accentuează tradiţiile artei universale, evidenţiindu-se în acest mod ca artist de valoare.

Oleg Dobrovolschi s-a născut la 27 august 1970 în oraşul Orhei. A absolvit Liceul Republican de Arte Plastice „Igor Vieru” (1988) şi Universitatea de Stat a Artelor din Moldova (1997). În 1997-2012 a fost profesor la catedra Arte Decorative a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice şi din 2007 pînă în prezent – este cadru didactic la Universitatea Tehnică din Moldova. În 2016 a fost distins cu Medalia „Meritul Civic”.  A participat la mai multe expoziţii din ţară şi de peste hotare.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 20 februarie.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17000963

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!