ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Performerii olimpici de la Rio de Janeiro și-au primit premiile bănești

15:58 | 07.02.2017 Categorie: Sport

Chişinău, 7 feb. /MOLDPRES/. Ministrul Tineretului și Sportului (MTS), Victor Zubcu, a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că toate transferurile bănești pentru performerii olimpici de la Rio de Janeiro (2016) au fost efectuate, relatează MOLDPRES. 

Astfel, sportivii Zalina Marghieva (aruncarea ciocanului) şi Alexandru Şpac (haltere), care s-au clasat pe locurile cinci la Jocurile Olimpice, au primit cîte 600 mii de lei fiecare /circa 28 mii de euro/. Halterofilul Sergiu Cechir, care a ocupat locul şase – 400 mii, iar Larisa Marinencova, care s-a situat pe locul şapte în concursul de haltere la Jocurile Paralimpice - 300 mii de lei. 

„La Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro a fost o luptă strînsă pentru medalii și rezultate înalte. Sportivii moldoveni au susținut acest test complicat. Ei sînt remunerați pentru efortul depus”, a declarat ministrul. 

Totodată, oficialul a subliniat că pentru ciclul olimpic 2013-2016, Comitetul Național Olimpic și Sportiv /CNOS/ a primit o finanțare de la MTS în valoare de 29,2 milioane de lei. Mișcarea paralimpică a primit în aceeași perioadă 2,3 milioane de lei. În 2016, CNOS a primit 7,5 milioane lei, iar cel paralimpic - 960 mii de lei lei. ”Am încercat să acoperim necesitățile de participare în așa fel ca loturile noastre de sportivi să reprezinte destoinic țara. Toate federațiile sportive au primit finanțare în valoare de 40 milioane de lei”, a precizat oficialul. 

Republica Moldova a fost reprezentată la Rio de Janeiro de 23 de olimpici și 3 paralimpici. Canotorul Serghei Tarnovschi a fost suspendat pentru dopaj pe un termen de 4 ani, iar medalia olimpică de bronz îi va fi retrasă.   

În cadrul ședinței din 1 februarie curent, Cabinetul de miniştri a alocat din fondul de rezervă al Guvernului suma de 3,95 milioane de lei pentru premierea sportivilor care au obţinut performanţe înalte la Jocurile Olimpice din 2016, precum şi a antrenorilor, personalul lor medical. 

(Reporter I. Robu, editor A. Răileanu)

img17000988

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!