ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Curtea Constituțională din R. Moldova a fost acceptată în Rețeaua Curților Superioare din cadrul CEDO

15:45 | 08.02.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 8 feb. /MOLDPRES/. Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM) a fost acceptată în Rețeaua Curților Superioare (SCN) din cadrul Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), informează MOLDPRES.

Potrivit Serviciului de presă al CCM, odată cu acceptarea în cadrul SCN, Curtea va avea acces la site-ul securizat, prin intermediul căruia are loc comunicarea și interacțiunea între membrii rețelei. 

Astfel, CCM va avea acces la rapoarte de cercetare detaliate, în special cu privire la chestiuni referitoare la jurisprudența CEDO, comentariile juriștilor CEDO privind hotărîrile importante publicate pe rețeaua SCN în ziua pronunțării, tabele publicate cu rezumatele hotărîrilor importante pronunțate pe parcursul săptămînii, precum şi „elemente de cercetare rapidă", care sînt selecții tematice de jurisprudență CEDO.

Acţiunea va contribui la dezvoltarea CCM, în calitatea sa de mecanism național de apărare a drepturilor omului şi a standardelor promovate de către CEDO.

Inițiativa de creare a SCN a apărut în contextul reformei CEDO, drept urmare a conferințelor interguvernamentale de la Brighton (2012) și Bruxelles (2015), ca instrument de asistență în aplicarea Convenției Europene. Rețeaua a fost lansată oficial la 5 octombrie 2015, obiectivul fiind de a crea o modalitate modernă, practică și utilă de dialog între CEDO și membrii SCN. În prezent, din reţea fac parte Curți Superioare din peste 20 de țări.  

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)

img17001030

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!