ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

BNM a aplicat sancțiuni foștilor administratori ai Băncii de Economii și UNIBANK

13:01 | 09.02.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 9 feb. /MOLDPRES/. Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei /BNM/ a decis aplicarea sancțiunii de amendă în mărime maximă - 100250 lei, ceea ce constituie 10 salarii medii pe activități financiare, față de foștii membri ai consiliului și organului executiv ai Băncii de Economii și UNIBANK, implicate în ceea ce experții numesc ”furtul miliardului”, informează MOLDPRES.

Un comunicat de presă, difuzat miercuri de BNM, precizează că ”sancționarea a fost dispusă pentru încălcarea, în perioada exercitării funcției de administrator, a prevederilor Legii instituțiilor financiare și a actelor normative ale Băncii Naționale. Încălcările se referă, în principal, la angajarea băncii în operațiuni excesiv de riscante, nerespectarea limitelor și cerințelor privind concentrarea riscurilor la activele (expunerile) băncii, angajarea în activități de manipulare”. În evidența contabilă nu au fost reflectate unele operațiuni, ce a dus la ”denaturarea situației reale a băncii reflectate în situațiile financiare FINREP și prezentarea cu date eronate la Banca Națională a rapoartelor prudențiale”.

BNM menționează că aplicarea sancțiunilor ”nu exclude și aplicarea altor pedepse conform legii, inclusiv a celor penale în cazul constatării faptelor ce constituie infracțiune”. Banca centrală nu dezvăluie numele persoanelor care au fost sancționate.

Licențele de desfășurare a activităților financiare ale Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank, ca urmare a insolvabilității acestora și altor încălcări de la prevederile legislației în vigoare, au fost retrase la 16 octombrie 2015. BNM a mai anunţat că a inițiat procesul de lichidare silită a acestor bănci. 

Potrivit raportului companiei britanice KROLL, făcut public în luna mai, la 30 noiembrie 2014, atunci cînd BNM a impus administrație specială la cele trei bănci, datoriile acestora ajungeau la un total de 18 miliarde de lei. Conform estimărilor ulterioare ale BNM, băncile au fost fraudate cu 13,3 miliarde de lei.

Devalizarea celor trei bănci a fost apreciată în presa locală şi cea internaţională drept “furtul secolului” sau “furtul miliardului”. În prezent, consorţiul format din firmele Kroll și Steptoe & Johnson LLP efectuează cea de-a doua etapă a investigaţiei la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Companiile au fost angajate „să efectueze o investigație mai detaliată, precum și să pregătească și să implementeze o strategie de recuperare” a activelor dispărute din cele trei bănci.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17001072

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!