ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost lansat Programul de promovare a lecturii „Chişinăul citeşte”

14:23 | 09.02.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 9 feb. /MOLDPRES/. Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” a lansat astăzi Programul de lectură „Chişinăul citeşte”, ediţia a XIV-a, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat scriitori, precum şi bibliotecari şi cititori de la cele 27 de filiale ale bibliotecii.

Solicitată de MOLDPRES, directoarea Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”, Mariana Harjevschi, a menţionat că scopul Programului este promovarea şi încurajarea lecturii ca mijloc de dezvoltare culturală şi creativă, valorificarea experienţei de lectură a chişinăuienilor, orientarea cititorului spre valorile literare şi artistice autohtone.

Potrivit sursei citate, obiectivul principal al evenimentului a fost mediatizarea în rîndul comunităţii chişinăuiene a cărţilor propuse pentru lectură în acest an: romanul „Negru şi roşu 1930-2056”, autor Val Butnaru (pentru adulţi); „Tunica portocalie” de Lucreţia Bârlădeanu (pentru adolescenţi) şi „Dansul florilor” de Ianoş Ţurcanu (pentru copii).

„La alegerea cărţilor ne-am condus de următoarele criterii: actualitatea şi originalitatea temei, valoarea artistică, funcţia cognitivă şi calitatea execuţiei grafice (format, corpul literei imagini). Selecţia se face de o comisie în cadrul căreia sînt invitaţi scriitori, editori, ilustratori de carte, bibliotecari şi chiar utilizatori activi ai bibliotecii. În final, cărţile selectate sînt aprobate de Consiliul de Administraţie al BM „B.P. Hasdeu”. Programul se va încheia în luna noiembrie cu o conferinţă de totalizare, la care vor fi premiaţi cei mai activi cititori”, a precizat Mariana Harjevschi.

În faţa celor prezenţi au luat cuvîntul autorii cărţilor incluse în program, scriitorii  Ianoş Ţurcanu, Lucreţia Bârlădeanu şi Val Butnaru, criticul literar Vitalie Răileanu, bibliotecari şi cititori.

În anul 2016, în cadrul Programului au fost incluse cărţile „Arta refugii” de Paul Goma, „Kinderland” de Liliana Corobca şi „Cînd părinţii nu-s acasă” de Miroslava Metleaeva. Acestea au fost citite de 3637 de persoane.

Programul de promovare a lecturii „Chişinăul citeşte” a fost lansat în anul 2004.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17001077

img17001077

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!