ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Pavel Filip s-a întîlnit cu vicepreşedintele „Gazprom”, Valerii Golubev

17:02 | 09.02.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 9 feb. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Pavel Filip a avut în dimineaţa zilei de astăzi o întrevedere cu vicepreședintele Consiliului de Administrație „Gazprom”, Valerii Golubev, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

Oficialii au discutat despre situaţia curentă în domeniul livrării de gaze naturale în ţara noastră de către concernul rus şi posibilităţile de dinamizare a cooperării bilaterale pe acest sector. Astfel, Premierul a menţionat că Republica Moldova a reuşit în 2016 să achite toate cheltuielile curente la consumul de gaze naturale şi a subliniat importanţa negocierii unui acord privind restructurarea datoriilor acumulate anterior. Totodată, Pavel Filip a solicitat să fie examinată posibilitatea transferării datoriilor acumulate de regiunea transnistreană către SRL „Tiraspoltransgaz” şi ulterior către administraţia regiunii. La data de 1 ianuarie 2017, datoria pentru livrarea gazului în regiunea transnistreană era de 5790,9 milioane dolari SUA sau 88,6% din datoria totală a SA „Moldovagaz”.

La rîndul său, vicepreședintele Consiliului de Administrație „Gazprom” a salutat dinamica pozitivă înregistrată pe parcursul anului trecut şi a declarat că restructurarea datoriilor istorice poate fi realizată doar în condiţiile menţinerii achitării cheltuielilor curente în proporţie de 100%. În acelaşi timp, Valerii Golubev a spus că solicitările Guvernului de la Chişinău urmează să fie examinate cu noua conducere a SA „Moldovagaz”.

De asemenea, în cadrul întrevederii a fost prezentat candidatul propus de Ministerul Economiei pentru funcţia de Preşedinte al SA „Moldovagaz”, Vasile Botnari. În context, Premierul a menţionat că experienţa şi abilităţile lui Vasile Botnari vor contribui benefic la dezvoltarea întregului sector. 

img17001083

img17001083

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!