ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Centrul „C. Brâncuşi” a fost vernisată expoziţia-concurs „Noi: tineretul creator”

12:00 | 10.02.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 10 feb. /MOLDPRES/. La Centrul „Constantin Brâncuşi” din Chişinău a fost vernisată ieri expoziţia-concurs de artă contemporană „Noi: tineretul creator”, informează MOLDPRES.

Expoziţia întruneşte 94 de tineri artişti plastici cu 120 lucrări de pictură, grafică, tapiserie şi sculptură.

Solicitat de MOLDPRES, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu a menţionat că aceasta este singura expoziţie la care pot participa artişti plastici–membri titulari şi stagiari ai UAP, precum şi cei care nu sînt membri, cu vîrsta cuprinsă între 16 şi 35 de ani.

„La ediţia precedentă, expoziţia a cuprins 140 de lucrări de pictură, grafică, tapiserie şi sculptură, realizate de 113 tineri artişti plastici. Precum vedeţi, s-a înregistrat o mică descreştere. Trebuie să analizăm ce se întîmplă cu tinerii artişti plastici de la noi, o bună parte dintre care trăiesc şi ei cu gîndul de a pleca din ţară, în căutarea unor condiţii mai bune de creaţie şi de trai. Totuşi, ne bucură faptul că avem reprezentanţi, discipoli ai şcolii naţionale de pictură, de la diverse instituţii de învăţămînt cu profil artistic”, a constatat Dumitru Bolboceanu.

Potrivit directorului Galeriei „C. Brâncuşi”, Mihai Mungiu, în cadrul expoziţiei predomină lucrările de artă decorativă, care se evidenţiază mai pronunţat  în comparaţie cu celelalte genuri şi sînt realizate de către studenţi de la facultăţile de artă plastică.

Marele Premiu, în valoare de 3000 de lei, acordat de Ministerul Tineretului şi Sportului, a fost adjudecat de Daria Ceaglei, pentru lucrarea de tapiserie „Lumea mea”. Premiul I, acordat de Uniunea Artiştilor Plastici i-a revenit lui Dumitru Cerbu pentru lucrarea „Tradiţii estice”, premiul II – lui  Alexei Vidraşco pentru lucrarea „Sămînţă de piatră”, şi premiul III – Xeniei Dermenji pentru lucrarea „În odaia roşie”.   

Expoziţia va fi deschisă pînă la 26 februarie.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17001103

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!