ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Sistemul de control al siguranţei alimentelor în R. Moldova va fi îmbunătăţit cu sprijinul UE

13:48 | 10.02.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 10 feb. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Pavel Filip a participat astăzi la evenimentul de lansare a proiectului twinning „Sprijin Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor a Republicii Moldova”, susţinut de Uniunea Europeană. Proiectul urmărește edificarea unui sistem uniform de control al siguranței alimentelor în R. Moldova și ajustarea activităţii operatorilor din sectorul agroalimentar la standardele europene, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului.

„Proiectul lansat astăzi va asigura alinierea Republicii Moldova la rigorile acquis-ului comunitar în domeniul siguranței produselor alimentare. El reglementează mecanismul intern de control conform principiului „de la furcă, la furculiță””, a declarat Pavel Filip. Totodată, şeful Executivului a îndemnat ANSA să dea dovadă de responsabilitate în implementarea acestui proiect, ţinînd cont, în primul rînd, de beneficiul cetățenilor Republicii Moldova. 

Premierul a specificat că anul trecut exporturile de vinuri în Uniunea Europeană au crescut cu 20 la sută, comparativ cu anul 2015. S-a majorat considerabil și volumul exporturilor de cereale și struguri de masă. Însă, pentru extinderea gamei de produse agroalimentare exportate pe pieţele UE este necesară consolidarea sistemului de control al siguranței alimentelor. În acest sens, „Guvernul se va conduce de prevederile conținute la capitolul „siguranța alimentelor” din Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană. O prioritate este reconstrucția și acreditarea internațională a rețelei naționale de laboratoare, proces care urmează să fie finalizat pînă la sfîrșitul anului curent”, a subliniat Pavel Filip. 

Prezent la eveniment, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a menţionat că ANSA reprezintă cartea de vizită a producătorilor autohtoni, iar implementarea reformei instituţiei va aduce valoare adăugată economiei şi va contribui la promovarea produselor autohtone pe piaţa internaţională. 

„Statistica exportului produselor autohtone pe piaţa UE arată o evoluţie impresionantă, dar mai presus de statistică se află calitatea acestora. Implementarea managementului controlului siguranţei alimentelor asigură nemijlocit securitatea publică”, a adăugat şeful Delegaţiei UE la Chişinău. 

Proiectul twinning „Suport Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor” are un buget total de 2 milioane euro și va fi implementat pe durata a 2 ani, cu sprijinul oferit de consorțiul format din trei state membre ale UE, și anume: Serviciul Alimentar și Veterinar de Stat al Republicii Lituania, Serviciul Alimentar și Veterinar al Republicii Letonia și Consiliul Suedez al Agriculturii.