ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pavel Filip: „R. Moldova va insista pe retragerea necondiţionată a trupelor ruse de pe teritoriul țării”

09:49 | 13.02.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 13 feb. /MOLDPRES/. Republica Moldova va depune eforturi consecvente pentru retragerea necondiţionată a trupelor ruse de pe teritoriul țării şi va insista asupra transformării actualei operaţiuni de menţinere a păcii de pe Nistru într-o misiune civilă cu mandat internaţional. Declaraţia a fost făcută de Prim-ministrul, Pavel Filip, într-un interviu pentru agenţia ucraineană Ukrinform, transmite MOLDPRES.

Premierul a specificat că prezenţa trupelor străine pe teritoriul ţării contravine Constituţiei Republicii Moldova. „La fel de important este şi Acordul privind retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul R. Moldova, care a fost semnat încă în anul 1999, la summit-ul OSCE de la Istanbul, însă nu a fost îndeplinit", a spus Pavel Filip.

Totodată, şeful Cabinetului de miniştri a menţionat că mandatul actualei misiuni de menținere a păcii de pe Nistru a fost deja îndeplinit. „Prin urmare, insist asupra transformării acesteia într-o misiune civilă cu mandat internațional, care va stimula progresul negocierilor privind reglementarea conflictului transnistrean", a precizat Filip.

Interviul a fost acordat în contextul vizitei oficiale de astăzi a premierului la Kiev, Ucraina, în cadrul căreia şeful Executivului de la Chişinău se va întîlni cu Prim-ministrul Ucrainei, Volodimir Groisman, şi cu Preşedintele ucrainean, Petro Poroșenko, pentru a discuta despre evoluţia relațiilor moldo-ucrainene şi posibilităţile de dinamizare a parteneriatului bilateral. Totodată, vor fi abordate mai multe subiecte actuale pentru ambele state, printre care: protejarea ecosistemului rîului Nistru, intensificarea relaţiilor comercial-economice, dar şi abordarea comună în procesul de negociere a conflictului transnistrean.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img17001151

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!